Na pokusnom poligonu Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Rodoču, 3. rujna 2024. godine, obavljena je berba grožđa koja je i ove godine privukla studenate i djelatnike Fakulteta. Ova tradicionalna aktivnost, koja se odvija svake jeseni, predstavlja važan dio praktične nastave za studente, omogućujući im da steknu neprocjenjivo iskustvo u vinogradarstvu.
U ovogodišnjoj berbi sudjelovali su studenti svih godina studija, zajedno s profesorima i drugim zaposlenicima Fakulteta. Posebno zadovoljstvo predstavlja činjenica da se u berbu ponovno uključila gošća iz Češke studenti sa Sveučilišta za prirodne znanosti iz Praga, koja na našem fakultetu boravi u sklopu programa Erasmus+. Njihovo sudjelovanje doprinosi međunarodnoj suradnji i razmjeni znanja među studentima.
Pripreme za berbu, uključujući rezidbu, zaštitu loze i ostale agrotehničke mjere, bile su pravovremeno obavljene, čime je osigurana visoka kvaliteta grožđa. Vremenski uvjeti tijekom vegetacijskog razdoblja bili su povoljni, što je rezultiralo iznimnim urodom. Berba grožđa na pokusnom poligonu u Rodoču ne samo da doprinosi obrazovanju i istraživanju, već i jača zajedništvo među studentima i djelatnicima Fakulteta, stvarajući nezaboravna iskustva i uspomene.
U četvrtak 05.09.2024. u 9h na Agronomskom i prehrambeno-tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Mostaru prof. dr. hab. Renata Kazimierczak iz Poljske, Voditelj Odjela za hranu iz ekološkog uzgoja će održati predavanje na temu Hrana iz ekološkog uzgoja - aspekti kvalitete, sigurnosti i zdravlja. Kao profesor radi u Glavnoj školi za seoska gospodarstva u Varšavi. U svojoj istraživačkoj djelatnosti bavi se različitim aspektima kvalitete sirovina i proizvoda iz ekološke proizvodnje u odnosu na njihove slične iz konvencionalne proizvodnje. Također se bavi utjecajem hrane iz ekološkog uzgoja na zdravlje ljudi i životinja, razvoj ekološke poljoprivrede u Poljskoj, Europi i svijetu. te održiva proizvodnja i potrošnja. Predavanje su namijenjena nastavnom, nenastavnom osoblju i studentima APTF-a i široj zainteresiranoj javnosti.
Tijekom radionice održane na Agronomskim i prehrambeno-tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Mostaru od 5. do 8. kolovoza 2024. sudionici su imali priliku upoznati se s osnovnim tehnološkim postupcima proizvodnje svježeg sira od različitih vrsta mlijeka (kravljeg i kozjeg), kao i pripremu Halloumi sira. Nakon teorijskog predavanja uslijedila je senzorska analiza sira podrijetlom iz Češke i lokalnih sireva od kozjeg i kravljeg mlijeka proizvođača Marka Buhača i njegovih kooperanata iz Sirana Llaeth. Na radionici su bili prisutni i ocjenjivači sira sa Federalnog agromediteranskog zavoda Mostar, koji su svojim savjetima i komentarima, doprinijeli upriličenoj raspravi o kušanim proizvodima. Održana je priprema i degustacija napitaka od sirutke s okusom čokolade, vanilije i s okusom mango-marakuje. Tijekom cijelog trajanja radionice odvijala se intenzivna rasprava i razmjena iskustava između proizvođača, studenata Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta sa voditeljima radionice dr.sc. Veronike Legarove, doc. sa Češkog Sveučilišta Prirodnih znanosti u Pragu, i dr.sc. Marije Jukić Grbavac, doc. sa Agronomskog i prehrambeno tehnološkog fakulteta Sveučilišta. Voditeljice su razvile izvrsnu suradnju prije dvije godine i nadamo se da će biti plodonosna i uspješna, kao i svaki drugi oblik suradnje koji veće duži niz godina ostvarujemo sa Sveučilištem u Pragu, na čijem smo ukazanom povjerenju iskreno zahvalni.
U periodu od 9.7.2024 do 11.7.2024. predstavnici APTF-a, Marija Banožić i Antonio Stipanović su sudjelovali na obuci pod nazivom „Food loss reduction: a global challenge“ na Sveučilištu Cranfield – Ujedinjeno Kraljevstvo. Sveučilište u Cranfieldu jedno je od najprestižnijih Britanskih Sveučilišta, orijentirano na poslijediplomske studije i suradnju s industrijom. Obuku su izvodili međunarodni stručnjaci iz područja poljoprivrede i znanosti o hrani, a uključivala je niz predavanja i radionica za sudionike iz više od 20 europskih zemalja. Obuku je otvorila dr. Rosa Rolle iz Europske organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO). Drugi dan obuke organiziran je posjet tvrtki G's Growers, najvećem Britanskom proizvođaču povrća. Polaznici su imali priliku naučiti nešto o ESG (ekološkim, društvenim i upravljačkim) aspektima poslovanja organizacije te promjenama koje uvode kako bi postali ugljično neutralni do 2030. godine. Također posjetili su suvremenu tvornicu gljiva i upoznali te s cjelokupnim procesom uzgoja, branja i pakiranja te posjetili jednog od uzgajivača salate. Treći dan obuke bio je posvećen korištenju različitih alata i baza podataka u procjeni rizika i upravljanju otpadom od hrane.

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba
Žiro račun (KM):
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR
Devizni račun:
SWIFT UNCR BA 22;
IBAN: BA 393381304831854411;
ID: 4227088130064
Žiro račun Studenskog zbora (KM):
3381302231566875