Studenti Agronomskog i prehrambeno – tehnološkog fakulteta Sveučilšta u Mostaru i ove godine nastavljaju tradiciju pripremanja fakultetskog časopisa Trut(h). Ponovno su se odazvali na prvi radni sastanak koji je održan u srijedu, 15. ožujka 2023. godine.
Na sastanku su izabrane dvije glavne urednice – Jelena Mihaljević i Andrijana Marold, studentice treće godine preddiplomskog studija Prehrambena tehnologija, koje su se ostalim studentima obratile prikladnim i poticajnim riječima te predstavile osnovne ideje i ciljeve samog časopisa. Nazočio je i Ivan Mucić, njihov zamjenik, te ujedno i predsjednik Studentskog zbora APTF – a.
Članovi uredništva su iznijeli svoje prijedloge tema koje su doista bile raznovrsne i zanimljive te se poveo razgovor o načinu izrade slobodno odabranih tema, ali i onih vezanih za općeniti fakultetski rad kroz akademsku godinu.
„Prije nego što počnemo pisati članak trebamo odgovoriti na neka važna pitanja, poput onoga što želimo reći u članku“, navodi Ivan Mucić te dodaje: „Članak je zanimljiv čitatelju ako mu odgovori na pitanje koje i njega zanima“. Jelena Mihaljević i Andrijana Marold, novoizabrane urednice, ističu: „Glavni ciljevi i ideje časopisa su zajedničko učenje u izradi različitih tema, prikazivanje općenitog fakultetskog rada, od laboratorijskih pa do radova na pokušalištu u Rodoču te time i eventualno privlačenje pažnje i davanje određenih informacija i slika budućim potencijalnim studentima“. Dodaju da se time podrazumijeva i zajedničko druženje te bolje međusobno upoznavanje kolega.
Pred našim studentima je i ove godine veliki zadatak, no svi se s povjerenjem nadaju najboljem ishodu te nastavku ove vrijedne tradicije.
U utorak, 14. ožujka 2023. godine, na Agronomskom i prehrambeno tehnološkom fakultetu održana je radionica za studente na temu priznavanja neformalnog obrazovanja i informalnog učenja. Budući da je Senat Sveučilišta u Mostaru usvojio Pravilnik o priznavanju neformalnog obrazovanja i informalnog učenja, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet je zajedno sa sveučilišnim Uredom za osiguranje i unapređenje kvalitete organizirao navedenu radionicu. Voditeljica tog ureda na Sveučilištu u Mostaru, prof.dr.sc. Luciana Boban, je kroz prigodnu prezentaciju upoznala nazočne studente s ovim novim dokumentom, detaljno pojašnjavajući proceduru i način priznavanja neformalnog obrazovanja i informalnog učenja.
Radionici je nazočila i Monija Malešević, stručni suradnik u Uredu za kvalitetu Sveučilišta u Mostaru, te predstavnice Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta: prodekanica za nastavu, prof.dr.sc. Anita Ivanković, i voditeljica Ureda za kvalitetu, Marina Iličić, dipl.ing.agr.
U četvrtak, 9. ožujka, s početkom u 12 sati održana je treća radna sjednica Studentskog zbora Agronomskog i prehrambeno- tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru. Na sjednici se raspravljalo o relevantnim događajima i temama te o promjenama koje bi trebalo uvesti kako bi se studentska kvaliteta i standard poboljšali.
Ovo su neke od tema koje su bile na sjednici:
Glavne urednice časopisa Trut(h), Jelena Mihaljević i Andrijana Marold, predstavile su plan i program za 9. broj te najavile održavanje prvog sastanka uredništva časopisa za sljedeći tjedan. Istaknule su kako će teme u 9. broju časopisa biti zanimljive i kvalitetne kako bi privukle što veći broj čitatelja.
Dana, 9.ožujka 2023. godine, organizirana je terenska nastava za studente diplomskog studija Prehrambene tehnologije smjerovi Prehrambeno inženjerstvo i Nutricionizam u sklopu kolegija Opasnosti vezane uz hranu na inicijativu dr. sc. Anite Lalić, izv. prof. Najprije je održano predavanje u Agenciji za sigurnost hrane BiH Istaknuta je važnost sigurnosti hrane i primjene procesa procjene rizika. Studente su u ime Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine primili šef Odsjeka za procjenu rizika i naučne podatke Dragan Tomović i viša stručna suradnica Ivana Zovko koji su održali predavanja u okviru kojih su studenti upoznati s nadležnostima Agencije definiranim Zakonom o hrani („Službeni glasnik BiH“, broj 50/04), temeljnim načelima procjene rizika te s rezultatima istraživanja o prehrambenim navikama stanovništva BiH.
U okviru nastave, studenti su posjetili i Hercegovaču pivovaru gdje su upućeni u proces proizvodnje, imajući uvid u boce na putu od stroja za pranje, punjenje, pasterizaciju pa sve do zatvaranje i etiketiranja.
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba
Žiro račun (KM):
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR
Devizni račun:
SWIFT UNCR BA 22;
IBAN: BA 393381304831854411;
ID: 4227088130064
Žiro račun Studenskog zbora (KM):
3381302231566875