U organizaciji Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, u utorak, 18. lipnja 2024. godine u amfiteatru Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta održano je predstavljanje znanstvene monografije „Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije“ – Knjiga 5, čiji je izdavač Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, a urednici Drago Šubarić, Midhat Jašić i Stela Jokić.
Nakon obraćanja prof. dr. sc. Ivana Ostojića, dekana Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, monografiju su predstavili prof. dr. sc. Stela Jokić, prodekanica Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i jedna od urednika monografije te prof. dr. sc. Stanko Ivanković recenzent monografije. Knjiga se bavi opširnim problemom nusproizvoda prehrambene industrije koji u značajnoj mjeri utječu na poslovanje prehrambene industrije ali i na okoliš. Pitanje nusproizvoda postalo je jedan od najviše rastućih područja istraživanja te je navedeno kao prioritet u različitim strateškim dokumentima. Pitanje nusproizvoda tiče se u širem smislu gorućih svjetskih problema, od problema gladi, klimatskih promjena pa do očuvanja okoliša.
Centar za informacijske tehnologije Sveučilišta u Mostaru sa zadovoljstvom najavljuje puštanje u rad nove aplikacije eIndeks, koja je dizajnirana i razvijena kako bi unaprijedila rad nastavnika i djelatnika studentskih referada te učinila upravljanje ispitima i ocjenama jednostavnijim i efikasnijim. Ova aplikacija zamjenjuje postojeće sučelje za unos ocjena i ispis ispitnih zapisnika, donoseći brojne inovacije i poboljšanja.
Ključne funkcionalnosti eIndeks aplikacije za nastavnike:
Ova aplikacija predstavlja značajan korak naprijed u digitalizaciji i modernizaciji informacijskog sustava sveučilišta. Brojne funkcionalnosti omogućavaju jednostavnije, brže i efikasnije upravljanje ispitima i ocjenama, što će značajno olakšati rad nastavnika i administrativnog osoblja. Uz to, eIndeks donosi bolju organizaciju i veću transparentnost u radu s ispitima, čime doprinosi poboljšanju kvalitete obrazovnog procesa.
U organizaciji Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta J.J. Strossmayera iz Osijeka te uz suorganizatore među kojima je i Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru, u Osijeku je 6. i 7. lipnja 2024. godine održan 4. međunarodni kongres Food Industry By-products. Kongres se bavi temama kružnog gospodarstva u preradi i proizvodnji hrane, potencijalnim iskorištavanjem nusproizvoda prehrambene industrije u različitim sektorima ali i globalnim izazovima poput gladi, klimatskih promjena i zaštite okoliša
Samom otvorenju skupa nazočili su predstavnici ministarstava, institucija, jedinica lokalne samouprave, članovi akademske zajednice, nevladinih udruga i predstavnika struke.
U sklopu kongresa promovirana je monografija „Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije – knjiga 5“ na kojoj su zaposlenici i suradnici Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta autori i koautori čak 5 poglavlja.
Također na Kongresu su djelatnici APTF-a sudjelovali s više posterskih i usmenih priopćenja.
Izv. Prof. Dominika Średnicka-Tober viša je istraživačica i predavačica na Sveučilištu prirodnih znanosti u Varšavi, na Institutu za ljudske prehrambene znanosti, Katedra za organsku hranu, aktivna u istraživanju i obrazovanju u području održivih prehrambenih sustava, ekološkog otiska hrane i (ekološka) poljoprivreda, kvaliteta organske hrane i utjecaj na zdravlje. Prof. Średnicka-Tober sa Sveučilištu prirodnih znanosti iz Varšave održala je predavanje na APTF-u. Predstavila je istraživačke i obrazovne kapacitete Sveučilišta, fakulteta, strukture i studijske programe. Predstavila je i rezultate jednog od istraživačkih projekata koje je provodila posljednjih godina – meta-analize kvalitete i sigurnosti organske hrane.
Sveučilište prirodnih znanosti u Varšavi najstarije je poljoprivredno i prirodoslovno sveučilište u Poljskoj, čiji počeci datiraju iz 1816. godine. Škola je uspješno akademsko središte, koje dobiva priznanje i nezaustavljiv interes među mladim ljudima i nastavnim osobljem u Poljskoj i inozemstvu, cijenjena po njegova briga za kvalitetu obrazovanja, vjernost najboljim sveučilišnim tradicijama, otvorenost promjenama i dinamičan razvoj.
Sveučilište nudi 41 studijsko polje (uključujući 12 koji se predaju na engleskom): od prirodnih znanosti i tehnologije do veterinarske medicine, društvenih i ekonomskih studija. Gotovo 16.000 studenata pohađa redovite, izvanredne, doktorske i poslijediplomske studije te međunarodne razmjene studenata. Suvremeni istraživački centri i laboratoriji, kao i prisutnost izvrsnih stručnjaka, omogućuju Sveučilištu obrazovanje i provođenje istraživanja na svjetskoj razini i prijenos rezultata na gospodarstvo, što ima utjecaja na inovacije i napredak, između ostalog, u poljoprivredi, prehrambenom gospodarstvu i medicini, te doprinosi sve većem značaju poljske znanosti u svijetu.
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba
Žiro račun (KM):
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR
Devizni račun:
SWIFT UNCR BA 22;
IBAN: BA 393381304831854411;
ID: 4227088130064
Žiro račun Studenskog zbora (KM):
3381302231566875