Akademska 2025./2026. godina
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru vrši prijave i upise u prvu godinu preddiplomskih studija za akademsku 2025./2026. godinu prema sljedećem rasporedu:
📅 I. (srpanjski) razredbeni rok
🔹 Prijave kandidata: od 23. lipnja do 4. srpnja 2025. godine
🔹 Način prijave: isključivo online putem platforme upisi.sum.ba
🔹 Dostava dokumentacije: originalni dokumenti se dostavljaju prilikom upisa, u terminu od 7. do 18. srpnja 2025. godine
🔗 Prijava i upisi u prvu godinu preddiplomskih studija akademske 2024./2025. godine
🔗 Upute za online prijavu
🔗 Kako popuniti upisni materijal
Za dodatne informacije, kandidati se mogu obratiti Studentskoj službi APTF-a putem e-maila ili telefonski.
Dragi nastavnici i studenti,
Agencija za znanost i visoko obrazovanje Republike Hrvatske poziva vas na sudjelovanje u procesu vrednovanja Sveučilišta u Mostaru.
U tu svrhu, Sveučilište u Mostaru posjetit će Stručno povjerenstvo.
Sastanci Stručnog povjerenstva s upravama Sveučilišta i ustrojbenih jedinica, predstavnicima nastavnika i predstavnicima studenata održavat će se od ponedjeljka, 16. lipnja 2025., do srijede, 18. lipnja 2025.
Na Agronomskom i prehrambeno-tehnološkom fakultetu, sastanak Stručnog povjerenstva s predstavnicima nastavnika održat će se u srijedu 18.06.2026. u 9:15 u učionici broj 4,
a sastanak s predstavnicima studenata održat će se u srijedu 18.06.2026. u 10:15 u učionici broj 4.
Sudjelovanje je omogućeno svim zainteresiranim nastavnicima i studentima, a Stručno povjerenstvo želi čuti vaša iskustva, mišljenja i prijedloge za poboljšanje kvalitete rada fakulteta i Sveučilišta.
Ljubazno vas molimo da se odazovete u što većem broju.
U Varšavi (Poljska) je ovog tjedna održan regionalni trening Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) pod nazivom Strengthening the Use of Radiation Technologies in the Processing and Valorisation of Biomass Feedstocks. Cilj edukacije bio je osnažiti stručnjake iz zemalja članica uključenih u projekt RER1024 za primjenu tehnologija zračenja u održivoj preradi biomase. Na treningu je sudjelovala doc.dr.sc. Marija Banožić s Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta kao predstavnik Bosne i Hercegovine.
Trening je obuhvatio teorijska predavanja, praktične laboratorijske vježbe i stručne diskusije o aktualnim temama vezanim uz valorizaciju biomase korištenjem ionizirajućeg zračenja. Poseban naglasak stavljen je na razumijevanje različitih vrsta biomase – poput poljoprivrednih ostataka, drva, algi i prehrambenog otpada – te na njihovu komercijalizaciju u kontekstu kružnog gospodarstva. Sudionici su imali priliku upoznati se s metodama ionizirajućeg zračenja koje mogu poboljšati fizička, kemijska i biološka svojstva biomase, čime se omogućava njezina učinkovita prerada u proizvode visoke vrijednosti, poput biogoriva i bioplastike.
Polaznici su također prošli kroz praktične vježbe dizajniranja procesa zračenja – uključujući izbor odgovarajućeg tipa ionizirajućeg zračenja, dozimetrije te optimizaciju parametara procesa. Kroz demonstracije su im prikazani učinci zračenja na biomaterijale i potencijal za prijenos u industrijsko mjerilo.
U kontekstu sve većih ekoloških izazova, ovakve tehnologije nude tehnički i ekonomski održiva rješenja za probleme poput pročišćavanja otpadnih voda, dekontaminacije mulja i smanjenja emisija iz industrijskih postrojenja.
IAEA putem projekta RER1024 sustavno podupire razvoj mreže stručnjaka, prijenos znanja i implementaciju radijacijskih tehnologija u zemljama članicama. Edukacija je bila namijenjena stručnjacima iz područja prirodnih i biotehničkih znanosti a posebna pažnja posvećena je obuci mladih stručnjaka.
Udruga studenata Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, uz podršku Studentskog zbora SUM-a, uspješno je organizirala trodnevnu Školu proizvodnje kiselog kruha, koja se održala 11., 12. i 13. lipnja 2025. godine. Radionicu su stručno vodile prof. dr. sc. Anita Lalić i asistentica Sara Galić, a okupila je brojne zaljubljenike u kruh i fermentaciju, ali i sve one željne novih znanja o zdravoj prehrani.
📍 Prvi dan radionice bio je posvećen pripremi različitih vrsta kruha – briochea, focaccie i integralnog kruha – pod vodstvom Nevene Ćorić. Sudionici su kroz teorijski i praktični rad naučili o izboru sastojaka, tehnikama miješenja i pečenja te primjeni pojedinih vrsta kruha u svakodnevnoj prehrani. Dan je zaključen zajedničkom degustacijom pripremljenih kruhova.
📍 Drugi dan, pod vodstvom Nevene Pandža, sudionici su zakoračili u svijet sourdough kruha. Praktični rad uključivao je sve ključne korake pripreme – od autolize i dodavanja startera do tehnike stretch & fold i laminacije tijesta. Poseban segment bio je edukativno predavanje “Sourdough kruh – kreativni hobi ili benefit za naša crijeva?”, koje je dodatno obogatilo dan.
📍 Treći dan bio je rezerviran za senzornu analizu pečenih kruhova. U ugodnom ozračju kušani su razni kruhovi pripremljeni tijekom radionice, a jedan je simbolično nagrađen kao najuspješniji. Dan je zaokružen evaluacijom zadovoljstva sudionika, a komentari poput “Što više ovakvih radionica!” i “Radujem se novim radionicama!” dodatno potvrđuju uspješnost ovog događaja.
Zahvaljujemo se našim predavačicama, organizacijskom timu i svim sudionicima na iznimnoj energiji i pozitivnom duhu! Veselimo se budućim radionicama i nastavku popularizacije tradicionalnih i zdravih metoda pripreme kruha.
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba
Žiro račun (KM):
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR
Devizni račun:
SWIFT UNCR BA 22;
IBAN: BA 393381304831854411;
ID: 4227088130064
Žiro račun Studenskog zbora (KM):
3381302231566875