U četvrtak, 22.lipnja na pokusnom poligonu Agronomskog i prehrambeno - tehnološkog fakulteta u Rodoču je organizirana berba višanja. Ovogodišnju berbu višanja su obavili članovi uredništva Studentskog časopisa Agronomskog i prehrambeno - tehnološkog fakulteta Trut(h) i studenti lll. godine preddiplomskog studija Prehrambene tehnologije u sklopu vježbi iz kolegija Proizvodnja jakih alkoholnih pića.
Na lokalitetu pokusnog poligona u Rodoču nalazi se manji nasad s 250 stabala višnje Maraske starosti 12 godina. Od višanja je planirano pravljenje rakije višnje, kroz čiji će proces studenti i praktično usavršiti već stečena teorijska znanja iz ovog kolegija. Nakon vrijednog rada Studentski zbor APTF-a je organizirao druženje uz roštilj na kojem su ugostili i dvoje kolega iz Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru. Posebno želimo zahvaliti profesorima i fakultetskom osoblju, koji su unatoč visokim temperaturama odvojili svoje vrijeme za pomoć pri provedbi ovog projekta.
U periodu od 5. do 9. lipnja 2023 u Mostaru na Agronomskom i prehrambeno-tehnološkom fakultetu, Sveučilišta u Mostaru održana je radionica o preradi mlijeka, koju je izvodila prof. Veronika Legarová, Ph.D., uz podršku eksperta za mlijeko i mliječne proizvode sa APTF-a dr.sc. Mariju Jukić Grbavac. Dr. Veroniku Lagerova je istraživač i stručnjak za preradu mlijeka sa Odsjeka za znanost o hrani, Fakulteta agrobiologije, prehrane i prirodnih resursa, Češkog sveučilište prirodnih znanosti u Pragu. Za provedbu ove radionice značajnu tehničku podršku je imala od svoje doktorandice Ing. Anna Šebová.
Provedba radionice je bila usmjerena na preradu mliječnih proizvoda. U okviru ove aktivnosti polaznici radionice upoznali su se s mogućnostima obrade nusprodukta u proizvodnji mlijeka. Točnije, dobili su mogućnosti prerada sirutke, nusproizvoda kod proizvodnje sira, odnosno mlaćenice, koja se proizvodi tijekom proizvodnje maslaca. S obzirom na to da je proizvodnja oba ova proizvoda (sir i maslac) posljednjih godina porasla, potrebno je stalno razvijati nove načine iskorištavanja njihovih nusproizvoda. Na primjer, u prosjeku, proizvodnja sira stvara devet puta više sirutke nego sam sir. S tako velikom količinom od milijuna tona godišnje, potrebno je i dalje raditi na njegovom iskorištavanju. Zahvaljujući svom sastavu, sirutka nudi nebrojene mogućnosti korištenja. Zbog svojih fizikalno-kemijskih svojstava i dragocjenog nutritivnog sastava, sirutka je posebno pogodna za proizvodnju aromatiziranih i pića bez okusa. Fermentacija je odličan način za daljnju preradu sirutke i produljenje njezinog roka trajanja, što rezultira fermentiranim napitcima na bazi sirutke. Fermentacija bakterijama mliječne kiseline proizvodi biološki aktivne tvari, egzopolisaharidi, organske kiseline, jednostavniji šećeri i mijenja organoleptička svojstva proizvoda, posebno njegovu konzistenciju, okus i miris. Kada se kvasci koriste, može se proizvesti mala količina alkohola i ugljičnog dioksida, što može rezultirati blago pjenušavim pićem.
Na agronomskom i prehrambeno-tehnološkom fakultetu predavanja su održali dr. Barbora Černá Bolfíková i dr. Jiří Černý. Dr. Černá Bolfíková, bave se animalnom genetikom i voditelj Odjela za stočarstvo i preradu hrane (ASFP), kao i istraživačka skupina MEGERA. Predstavili su istraživačku i nastavnu djelatnost koju provodi ASFP odjel kao i istraživačke aktivnosti koje provodi tim MEGERA. Članovi odjela ASFP organizirani su u nekoliko istraživačkih timova. Laboratorij za ekologiju divljih životinja je usmjerena na ekologiju i očuvanje velikih kopitara. Osnovali su nevladinu organizaciju pod nazivom Derbiuanus za zaštitu štite divovskih elanda (Taurotragus derbianus) u zapadnoj Africi. Istraživački tim za fiziologiju i ponašanje životinja usmjeren je na različite aspekte etologije i fiziologije kao i na preradu animalnih proizvoda. Tim proučava različite životinjske vrste kao što su obični elands (Taurotragus oryx), konji i drugo. Tim vodi Laboratorij za stočarstvo, a svoju djelatnost obavljaju na sveučilišnoj farmi u Lányju na kojoj se drži stado runa. Dr. Černá Bolfíková također je informirala studente o mogućnostima ERASMUS prakse na Fakultetu tropskih poljoprivrednih znanosti u dva master programa kojima koordinira Odjel za ASFP –“Proizvodnja, upravljanje i očuvanje divljih životinja i stočarstva” i “Tropska agroekologija”. Nadalje dr. Černá Bolfíková opisala je istraživačke aktivnosti koje provodi njezin istraživački tim tzv. MEGERA. Tim je usredotočen na populacijsku i konzervacijsku genetiku sisavaca, koju su proučavaju uglavnom antilope, vukove, pse i ježeve. Dr. Černý je predstavio svoj tim pod nazivom “e4 istraživačka grupa”, koji je fokusiran na ekologiju, evoluciju, pojava i epidemiologija uzročnika epizootija i zoonoza.
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba
Žiro račun (KM):
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR
Devizni račun:
SWIFT UNCR BA 22;
IBAN: BA 393381304831854411;
ID: 4227088130064
Žiro račun Studenskog zbora (KM):
3381302231566875