U utorak 15.11.2022. godine održani su studentski izbori na Agronomskom i prehrambeno- tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Mostaru za akademsku 2022./2023. godinu.
Izabrani su predstavnici i zamjenici godina te predsjednik i zamjenik predsjednika Studentskog zbora Agronomskog i prehrambeno- tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.
Za predsjednika SZ APTF je izabran Ivan Mucić, student diplomskog studija, smjer Fitomedicina, a za zamjenicu predsjednika SZ APTF Martina Arapović, studentica diplomskog studija, smjer Prehrambeno inženjerstvo.
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet je u petak, 11.11.2022. godine održao konferenciju pod nazivom „Organska poljoprivreda na Zapadnom Balkanu“. Ova konferencija je rezultat suradnje Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakultetu Sveučilišta u Mostaru sa češkim Sveučilištem prirodnih znanosti iz Praga i Agromediteranskim fakultetom Univerziteta „Džemal Bijedić“ kroz duži niz godina. Mogućnosti, problemi i potrebe bili su samo dijelom izloženi na ovoj konferenciji kako bi potakli javne institucije, javno mnijenje i istaknuli nužnost širenja organske proizvodnje i organskih proizvoda u BiH. Organska poljoprivreda je grana koja se ubrzano širi u Europi u svijetu. Bosna i Hercegovina koja ne može bit konkurentna u intenzivnoj poljoprivredi može naći svoje mjesto u ekološkoj ili organskoj. Sve se više povlači sredstava za zaštitu u EU radi zdravstvenih i ekoloških problema. Eko poljoprivreda nije samo ne korištenje umjetnih gnojiva i pesticide, ona je utvrđena zakonima i pravilnicima te se znanstveno istražuje. U BiH nedostaje znanstvene i stručne podrške proizvođačima. Na predavanjima su svoja promišljanja na ovu temu iznijeli prof. Jan Banout (Češka), prof. Darija Bilandžija (Hrvatska), prof. Ana Cornelia Butcaru (Rumunjska), prof. Davut Karayel (Turska), Pascale Paulus (Belgija), Aleksandra Martinovska Stojcheska (sjeverna Makedonija), prof. Bohdan Lojka (Češka) i Miodrag Matavulj (BiH). Ovo je jasan putokaz svim zemljama članicama, ali i onima koje žele postati članice EU, da intenzivno rade na podršci i promociji organske poljoprivredne proizvodnje jer će na taj način najbolje doprinijeti očuvanju i unapređenju kvaliteta okoliša u Evropi.
Agronomski i prehrambeno–tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru obavještava početak obuke za polaganje ispita i izdavanje certifikata u skladu s Programom teoretske i praktične obuke za certificiranje za sljedeće oblasti savjetodavne djelatnosti:
Prijave se zaprimaju do 29.11.2022. god. Zainteresirani kandidati trebaju dostaviti zahtjeve za pohađanje obuke i polaganje stručnog ispita (Zahtjev) na adresu: Agronomski i prehrambeno – tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru, Biskupa Čule bb 88 000 Mostar, s naznakom za obuke savjetodavaca.
Od 7.-9. 11.2022. u Dubrovniku je održana šesta po redu IMEKOFOODS konferencija na temu: Food on global market – opportunities and threats. Organizatori navedene konferencije bili su članovi EUROLAB-a i Međunarodne mjerne konfederacije IMEKO TC-23, uz podršku Instituta Ruđer Bošković iz Zagreba, Hrvatskog mjeriteljskog društva i NZJZ Andrija Štampar. Prethodno navedene institucije predstavile su svoj rad, dok su brojni drugi izlagači iz cijele Europe predstavili svoje znanstvene radove koji se tiču analize pesticida i krivotvorin u hrani, aditivima, određivanjem geografskog porijekla proizvoda analizama omjera izotopa i elementarnom analizom. Na konferenciji se raspravljalo o izazovnim pitanjima u pogledu sigurnosti hrane, prehrane ljudi i ulozi mjeriteljstva u tom aspektu.
Na ovoj su konferenciji viša asistentica Andrea Karlović i vanjska suradnica Marina Marić, uz koordinaciju i pod vodstvom docentice Anite Lalić, sa kojom su radile istraživanje, predstavile rad na temu: Use of Brewers' Spent Grains as a Potential Functional Ingredient for the Production of Traditional Herzegovinian Product Ćupter. Rad je naišao na pozitivne reakcije sudionika zbog same tematike koja uključuje modifikaciju tradicionalnog proizvoda iskorištenjem nusproizvoda iz pivarske industrije.
Sadržaj konferencije i predstavljeni radovi su uvelike doprinijeli upoznavanju i razumijevanju novih trendova u pogledu analiza hrane, kao i novih metoda koje se koriste pri tome. Također konferencija je bila dobra prilika upoznati se s radom institucija koje se bave ovom problematikom, te ujedno i sa statističkim podacima koji se odnose na zdravstvenu ispravnost namirnica.
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba
Žiro račun (KM):
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR
Devizni račun:
SWIFT UNCR BA 22;
IBAN: BA 393381304831854411;
ID: 4227088130064
Žiro račun Studenskog zbora (KM):
3381302231566875