U četvrtak, 24. listopada 2024. studenti 2. i 3. godine prehrambene tehnologije s Agronomskog i prehrambeno tehnološkog fakulteta u Mostaru su, pod vodstvom prof. Anite Lalić, sudjelovali u berbi maslina Školskih sestara franjevki Krista Kralja iz Provincije Svete Obitelji. Maslinik, sačinjen od čak 3500 stabala, nalazi se u Potocima sjeverno od Mostara i zauzima zemljište veliko 12 hektara što ga čini jednom od najvećih plantaža maslina u cijeloj Hercegovini. Posjed su dobile kao nasljedstvo od pokojnog biskupa Paškala Buconjića.
S obzirom da se u samostanu trenutno nalazi 45 časnih sestara (uključujući postulantice i novakinje), one se u ovo vrijeme moraju osloniti na volontere za pomoć pri berbi. Tijekom našeg posjeta plantaža je bila puna volontera u svim dobima, od osnovne škole i fakuteta, pa do ljudi u zrelim godinama. Što se tiče ulja - njihovo ulje je visoko kvalitetno, što, izuzev brojnih nagrada, potvrđuje činjenica da već u rujnu sve količine budu unaprijed rezervirane.
Masline smo brali u dvije grupe, po 2 sata, a ubrali smo ca. 20kg. Od sestara smo dobili potrebnu opremu za branje tj. grablje, mreže, i korpe. Našoj grupi je pomogla novakinja Vedrana koja nam je pričala o životu u samostanu, te općenito o masliniku i volonterima koji, za ugodno iznenađenje, dolaze u jako velikim brojevima. Iako je teško pobrati svih 3500 stabala, Vedrana kaže da joj je berba draža od obrezivanja. Ubrane masline se dalje nose u uljaru gdje dobivamo gotov proizvod. Branje, kao i daljnji procesi koji se odvijaju u uljari (poput pranja i mljevenja), spadaju u mehaničke procese u prehrambenoj tehnologiji.
Nakon berbe otišli smo u uljaru „Bossolivo“ gdje smo se upoznali sa procesom prerade maslina. Naime, za kvalitetno ulje potrebna nam je kvalitetna maslina tj. maslina koja je zdrava i svježa. Doneseni plod prvo mora proći proces čišćenja, tj. odvajanja lišća, granja, zalutalih kamenja (čak i škara), i pranja. Zatim se masline melju u mlinu koji stvara gustu pastu koja dalje ide u mješalicu gdje se odvaja ulje. U mješalici se odvajaju krute tvari, voda i ulje koje se još dodatno mora pročistiti u separatoru. Ono što su nas vlasnici uljare napomenuli je da pri proizvodnji ulja moramo posebno paziti na temperaturu i prevenciju oksidacije.
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba
Žiro račun (KM):
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR
Devizni račun:
SWIFT UNCR BA 22;
IBAN: BA 393381304831854411;
ID: 4227088130064
Žiro račun Studenskog zbora (KM):
3381302231566875