1

Dana, 4. studenog 2022. godine, u sklopu terenske nastave, 34 studenta preddiplomskog studija Prehrambena tehnologija i diplomskog studija Prehrambeno inženjerstva su u pratnji nositeljica kolegija dr. sc. Anite Lalić, Leone Puljić i Marije Banožić, te više asistentice Andree Karlović posjetili , mesnu industriju „Gipi“, vinariju Marijanović i „Bossolivo“ uljaru za preradu maslina .

Studenti su imali priliku vidjeti suvremene linije u kojima se teži smanjenju ručnog rada, mjernu i pomoćnu opremu te se upoznati sa sustavima čišćenja pogona. Svaka pojedina industrija ima svoje specifičnosti, pa je tako mesna industrija okarakterizirana velikom potrošnjom vode i energije i ravnomjernom raspodjelom rada tijekom godine, dok industriju ulja i vina karakterizira intenzivniji rad u jednom dijelu godine. Osim toga uvidjeli su i širok raspon poslova koje mogu obavljati tehnolozi, od nabave, preko proizvodnje pa sve do kontrole kvalitete.

Zanimljivo je napomenuti da su sve tri industrije izrazile želju za uspostavljanje suradnje s fakultetom, u što vjerujemo da će se i ostvariti. Ovim putem se još jednom želimo zahvaliti našim domaćinima, na strpljenju, gostoprimstvu i prenesenom znanju.

Mesna industrija Gipi

Mesna industrija G.I.P.I. obiteljska je tvrtka sa sjedištem u Čitluku. U ovoj mesnoj industriji posebna pažnja se poklanja preradi najkvalitetnijeg mesa, praćeno strogim nadzorom veterinarske službe. Iz ovako tretiranog mesa proizvode se obareni proizvodi, trajne i polutrajne kobasice, suhomesnati trajni proizvodi. Unutar mesne industrije G.I.P.I. nalaze se i proizvodni pogoni mesne industrije „Gavrilović“. Tijekom svoje posjete, studenti su se upoznali sa procesom proizvodnje polutrajnih mesnih proizvoda, hrenovki i kobasica, uređajima potrebnim za proizvodnju istih kao i specifičnostima mesne industrije uopće. Također, studenti su imali priliku degustirati široku paletu mesnih proizvoda nastalih u ovom pogonu, uz nadzor našeg dragog kolege i bivšeg studenta Maria Bubala.

Vinarija Marijanović

Vinarija Marijanović je obiteljsko nasljeđe o kojem se brinu već četiri generacije, a nalazi se u malom selu Služanj, pored Čitluka, u dobro poznatoj Hercegovačkoj vinarskoj regiji Brotnjo. Vinogradi, koji okružuju vinariju, nalaze se posađeni na osunčanim blagim padinama, što omogućuje odličnu kvalitetu grožđa koje se koristi za proizvodnju vrhunskih vina s potpisom ove vinarije. U vinogradu se mogu naći autohtone sorte Žilevke, Blatine, Trnjaka i Krkošije ali i poznate francuske sorte Syrah i Cabernet Sauvignon.

Vinarija se nalazi blago ukopana u zemlju, što pogoduje proizvodnji vina. Pored toga, vinarija se može pohvaliti odličnom opremom i tehnologijom koja omogućava proizvodnju vrhunskih vina. Naši studenti su iz prve ruke mogli vidjeti kako izgleda proces proizvodnje ali i degustirati, već spomenuta vrhunska vina. Naši domaćini Anja i Josip Marijanović vode ovaj posao rade s puno ljubavi i znanja. U prilogu možete pogledati fotografije te se uvjeriti da je posjet ovoj vinariji nešto što se ne zaobilazi, baš kao i njihova vina na vinskoj karti.

Bossolivo uljara

Bossolivo uljara je nova uljara za preradu maslina koja je otvorena ove godine. Politika uljare je da prerađuju masline u ulje za druge, u jako malom udjelu proizvode svoje ulje za prodaju. Prilikom prerade, masline prvo idu u stroj za čišćenje, gdje se odstranjuju kamenčići i ostale nečistoće. Zatim masline iz koša putuju u drobilicu koja drobi masline i koštice. Nakon toga se masline miješaju oko 40 minuta na temperaturi od 28 °C (tzv. hladno prešanje). Na višim temperaturama, iako je veća iskoristivost, gube se aktivni sastojci i smanjuje se kvaliteta ulja. U sljedećim koracima, odvaja se ulje od vegetabilne i tehničke vode. Nusproizvod odlazi u jamu iz koje se izvlači i odvozi u deponiju. Tamo se od njega pravi kompost, odnosno organsko gnojivo. Jedna zanimljivost: prilikom konzumacije maslinovog ulja se može osjetiti peckanje u grlu koje uzrokuje polifenol oleokantal. Zahvaljujemo se zaposlenicima uljare, posebno gdinu Anti Bošnjak i dr. sc. Miri Barbariću koji su nam pokazali gore sve spomenuto i objasnili kako senzorski ocijeniti maslinovo ulje.

Vodič za studente

Vodic

VGUK

Krizevci Logo

Kontakti

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba

Računi fakulteta

Žiro račun (KM):  
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR

Devizni račun: 
SWIFT UNCR BA 22; 
IBAN: BA 393381304831854411;

ID: 4227088130064

Žiro račun Studenskog zbora (KM):  
3381302231566875

Idi na vrh