Branck Zajednika

Studenti treće godine preddiplomskog studija prehrambene tehnologije te prve i druge godine diplomskog studija prehrambeno inženjerstvo (ukupno 54 studenta) su u petak, 30. 11. 2018. godine, u sklopu terenske nastave te u pratnji doc.dr.sc. Anite Jurić i više asistentice Leone Puljić, posjetili tvrtku Branck caffe koja se nalazi u Posušju, te Eko sir Puđa mliječnu industriju i mesnu industriju Pavić, koje se nalaze u Livnu. Obilazak ovih pogona organiziran je u okviru zajedničke terenske nastave iz kolegija: Higijena i sanitacija , Tehnologija mesa i ribe, Tehnologija mlijeka i mliječnih proizvoda, Procesi u prehrambenoj industriji i Prehrambeno inženjerstvo.

U obiteljskoj tvrtci Branck caffe studenti su imali priliku vidjeti tehnološki proces proizvodnje kave, preko ulaza sirovina do prženja, mljevenja i pakiranja konačnog proizvoda. Također, upoznali su se sa specifičnostima proizvodnje širokog spektra proizvoda ove tvrtke kao što su Branck Caffe Instant kava i Branck Caffe Minas Special. Tvrtka Branck caffe je osnovana 1988. godine. Prelaskom u novi proizvodni pogon 2000. godine su povećali kapacitet te automatizirali cijeli proizvodni proces. Danas, njihov proizvodni kapacitet jedne radne smjene iznosi 5 tona. Tvrtka Branck caffe surađuje s uzgajivačima kave iz Brazila, Indije te Srednje Amerike. U svom asortimanu imaju Branck Caffe Minas Special , Branck Caffe Espresso Special, Branck Caffe 3u1 Classic, Branck Caffe Instant kava, Branck Caffe 3 u 1 Strong, Branck Caffe 2 u 1. Svi proizvodi postoje u različitim pakiranjima od 100 do 500 g.

Eko sir Puđa je tvrtka s iskustvom od 15 godina u proizvodnji tradicionalnih tvrdih sireva od kravljeg, kozjeg i ovčjeg mlijeka. Osim tvrdih sireva, proizvode i polutvrdi, meki i svježi sirevi. Od izuzetno bogatog asortimana valja izdvojiti: Livanjski sir, Livanjac, Trapist, Dalmatinski i sv. Roko. Potvrda kvalitete je zlatna medalju za Livanjski sir u kategoriji tvrdih punomasnih sireva 2017.godine na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu. I mi možemo potvrditi ovu kvalitetu jer smo imali priliku degustirati prilikom posjete. Unatoč tome što je tvrtka trenutno u fazi rekonstrukcije, studenti su upoznati sa svim etapama proizvodne ovih vrhunskih sireva kao i sa kontrolom kakvoće kako ulaznih sirovina tako i konačnog proizvoda.

Obilaskom mesne industrije Pavić, koja je smještena u moderni novootvoreni pogon krajem 2017. godine, studenti su imali priliku upoznati se sa tehnološkim procesom proizvodnje širokog spektra proizvoda od svinjskog,  goveđeg i pilećeg mesa sa trenutnim kapacitetom proizvodnje 5 do 7 tona na dan. Djelatnost proizvodnje i prerade mesnih prerađevina datira od 2005. godine te je podijeljena u sljedeće kategorije: trajni suhomesnati proizvodi, trajne fermentirane kobasice, polutrajni suhomesnati dimljeni proizvodi, fino i grubo usitnjene barene kobasice, kobasice od mesa u komadima, panceta, mast, čvarci i konzerve. Pavić gurmanski specijaliteti - Livanjski pršut, pečenica, panceta, buđola i dr se dobivaju sušenjem na dimu i buri. U budućnosti planiraju proširiti asortiman i na gotova jela.

Sve tri spomenute tvrtke posluju prema zahtjevima ISO 9001 standarda i HACCP sustava.

Ovim putem se još jednom zahvaljujemo ljubaznim domaćinima na prilici da se pobliže upoznamo sa samim tehnologijama proizvodnje kave, sira, te mesnih proizvoda. Posebno hvala tehnolozima koji su spremno i strpljivo odgovarali na sva naša pitanja i odvojili vrijeme da nas provedu kroz pogone.

Vodič za studente

Vodic

VGUK

Krizevci Logo

Kontakti

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba

Računi fakulteta

Žiro račun (KM):  
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR

Devizni račun: 
SWIFT UNCR BA 22; 
IBAN: BA 393381304831854411;

ID: 4227088130064

Žiro račun Studenskog zbora (KM):  
3381302231566875

Idi na vrh