Studenti diplomskog studija prehrambenog inženjerstva, Dominik Nosić i Anđela Jurišić, sudjelovali su u 1. natjecanju za mlade „Solana Innovation Challenge“, u organizaciji Solane d.d. Tuzla u koordinaciji sa AS Holdingom i uz podršku Inkubatora društvenih inovacija „Munja” Sarajevo. Bilo je potrebno napraviti koncept inovacije, od smišljanja ideje do njene potpune razrade, u svrhu rješenja ili unaprijeđenja Solane i Tuzlanske soli. Pod vodstvom mentorice, docentice dr. sc. Anite Jurić, studenti su razvili ideju zubne paste na bazi soli, koja bi, uz isključivo prirodne sastojke, doprinijela zdravlju zubi i higijeni usne šupljine. Osim što izbjeljuje zube, sol pozitivno utječe na izgradnju zubne cakline i djeluje protuupalno i antibakterijski.
Tijekom trodnevnog boravka partnera u projektu Interreg Mediteran MD.net “Kada brand susreće narode” Sveučilište u Mostaru, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet organizirao je sastanak upravnog odbora projekta u Mostaru u utorak, 11.6.2019. godine. Voditelj projekta, docent dr.sc. Jurica Primorac, te ostali članovi projektnog tima sa Sveučilišta u Mostaru ovom prigodom ugostili su ostale partnere u projektu iz Italije, Portugala, Francuske, Grčke, Albanije, Slovenije, Hrvatske i Cipra.
U akademskoj 2019./2020. godini Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru upisuje studente prema sljedećem planu:
Plan upisa u prvu godinu studija akademske 2019./2020.godini
U petak, 7. lipnja 2019. godine studenti diplomskog studija prehrambenog inženjerstva su, predvođeni docenticom dr. sc. Anitom Jurić, posjetili peti program ''Startup Akademije'', kojeg organizira INTERA Tehnološki Park. Riječ je o edukativno-mentorskom programu koji ima za cilj mladim osobama, s dobrim poslovnim idejama, pružiti podršku u početnoj fazi njenog razvoja.
Pobjednička ideja, koju je zastupao i prezentirao Igor Vidačković, rasla je u suradnji sa APTF-om jer je docentica Anita bila Igoru mentor za razvoj ovog proizvoda u što su se uključili i studenti te svojim teorijskim znanjem i eksperimentalnim radom u laboratoriju pridonijeli usavršavanju ovog proizvoda. Radi se o inovativnim mirisnim štapićima na bazi kave, koji sagorijevanjem tjeraju komarce. Štapići se izrađuju od ekstrahirane kave sa espresso aparata tj. taloga kave, kojeg se u prosjeku godišnje baci oko 500 000 tona, samo u jednoj razvijenijoj državi. Zbog toga ova ideja podupire veliku reciklažnu mogućnost i može konkurirati na svjetskom tržištu.
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba
Žiro račun (KM):
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR
Devizni račun:
SWIFT UNCR BA 22;
IBAN: BA 393381304831854411;
ID: 4227088130064
Žiro račun Studenskog zbora (KM):
3381302231566875