STUDENT:ANTONIA ĆOSIĆ

MENTOR: PROF.DR.SC. STANKO IVANKOVIĆ

NALSOV ZAVRŠNOG RADA (2017) : MESO SLATKOVODNIH RIBA

SAŽETAK:U radu se iznosi značaj ribe kao živežne namirnice u pogledu bjelančevina (aminokiselina), vitamina, mineralnih tvari, energetske vrijednosti, kolesterola i masti (masnih kiselina) te se uspoređuje s visoko vrijednim namirnicama toplokrvnih životinja (meso, mlijeko, jaja). Najviše literaturnih informacija odnosi se na kemijski sastav mesa, nutritivnu i biološku vrijednosti. Prema sadržaju EPA (eicosapentaenska masna kiselina, 20:5n3) i DHA (docosaheksaenska masna kiselina, 22:65n3), meso sardine može se uspoređivati s mesom najkvalitetnijih riba, a bolje je od mesa toplokrvnih životinja.

Cilj mi je približiti vam brzorastuću granu agronomske djelatnosti i biotehnologije-ribarstvo slatkovodnih riba i ribarstvo općenito koje ima u odnosu na ostale agronomske djelatnosti najizraženiji trend rasta na svjetskoj razini, i ukazati na mogućnost njezina razvoja u Bosni i Hercegovini. Ukazat na obilje mineralnih sastojaka, vitamina, mesa slatkovodnih riba kao i bogat izvor proteina visoke biološke vrijednosti, te ga predstaviti kao meso vrlo bogato esencijalnim aminokiselinama i masnim kiselinama i drugim supstancama potrebnih organizmu za rast, razvoj, intelektualni rad i druge veoma važne funkcije.

Načini pripreme mesa slatkovodnih riba za jelo, načini transporta i skladištenja, redoslijed čišćenja mesa ribe za kuhanje, redoslijed čišćenja ribe za pečenje, konzerviranje ribe, klanje i čišćenje ribe, zimovanje ribe, planiranje proizvodnje ribe, hrana i hranidbeni lanac, trovanje ribljim mesom, potrošnja ribe u Bosni i Hercegovini, te načela uzgoja slatkovodnih riba(ekološki i biološki).

Cilj mi je objasniti bitnu razliku između mesa slatkovodnih riba i morskih riba, te tako vam približiti vrlo bitnu ulogu mesa ribe za čovjekov normalan rast i razvoj.

U proteklih 30 godina veliki broj autora navodi protektivnu ulogu omega 3 masnih kiselina u prevenciji srčanog i moždanog udara, arterioskleroze, visokog krvnog tlaka, psorijaze, tromboze i artritisa.

 

KLJUČNE RIJEČI:slatkovodne ribe, hranjive tvari, masne kiseline

 

Kontakti

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba

Računi fakulteta

Žiro račun (KM):  
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR

Devizni račun: 
SWIFT UNCR BA 22; 
IBAN: BA 393381304831854411;

ID: 4227088130064

Žiro račun Studenskog zbora (KM):  
3381302231566875

Go to top