STUDENT: MATEO BLAŽEVIĆ

MENTOR: PROF. DR. SC. NEVENKO HERCEG

NASLOV ZAVRŠNOG RADA (2019): SKLADIŠTENJE ŽITARICA

SAŽETAK: S prestankom nomadskog načina života i početkom uzgoja bilja i životinja na jednom mjestu javila se potreba za čuvanjem proizvedenih dobara kroz određeni vremenski period.Uskladištenje, spremanje ili čuvanje proizvoda je posljednji, krajnji ili završni zahvat u cjelokupnom procesu proizvodnje određene kulturne biljke. Ratarski proizvodi tijekom uskladištenja ne predstavljaju inertnu tvar, već potpuno suprotno, u samoj uskladištenoj masi događaju se razne promjene koje mogu dovesti do gubitka kvalitete i kvantitete.Osnovni cilj i zadatak modernog uskladištenja spremiti proizvod bez gubitka kvalitete istog.Skladište je objekt u kojem se poljoprivredni proizvod sprema pri određenim uvjetima sve do momenta uporabe u cilju očuvanja kakvoće istog. Prema vrsti proizvoda, načinu izgradnje i uvjetima koji vladaju u skladištu, skladišta se dijele na: podna skladišta, silosi, privremena i jednostavna skladišta (nadstrešnice, žitnice ili hambari).U radu je objašnjena svrha skladištenja te uzroci gubitaka uskladištene robe, priprema žitarica za uskladištenje kao i potrebna oprema za pripremu žitarica. Opisane su i vrste i tipovi skladišta, te čimbenici koji utječu na uskladištene proizvode.

KLJUČNE RIJEČI: skladištenje, žitarice, tipovi skladišta, transporteri, kvaliteta.

Kontakti

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba

Računi fakulteta

Žiro račun (KM):  
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR

Devizni račun: 
SWIFT UNCR BA 22; 
IBAN: BA 393381304831854411;

ID: 4227088130064

Žiro račun Studenskog zbora (KM):  
3381302231566875

Go to top