STUDENT: ANĐELKO BULIĆ

MENTOR: PROF. DR. SC. TIHOMIR MOSLAVAC

NASLOV ZAVRŠNOG RADA(2019.): PROCES RAFINACIJE SIROVOG ULJA

 

SAŽETAK: Rafinacija je proces kojim se iz sirovog ulja uklanjanju nepoželjni negliceridni sastojci različitog sastava, radi očuvanja kvalitete i svojstava samog ulja. Raznim postupcima rafinacije ulja osim što utječemo na kvalitete samog proizvoda, također se povećava njegovo iskorištenje. Samim time povećava se i ekonomičnost proizvodnje dobivenog ulja. Tijekom ovog procesa uklanjanju se nepoželjni sastojci, te se djelomično uklanjanju i vrijedni poželjni sastojci sirovog ulja. Kao što su: vitamini, proteini, provitamini, antioksidansi, fosfolipidi, steroli i dr. Zbog gubitaka poželjnih svojstava procese rafinacije ulja provodimo u kraćem vremenskom period pri nižoj temperaturi i visokom vakuumu. Rafinacija biljnih ulja je proces kojim se iz sirovog ulja uklanjanju nepoželjni negliceridni sastojci. Oni umanjuju oksidacijsku stabilnost i senzorska svojstava. Iz različitih uljarica postupkom prešanja ili ekstrakcijom sa organskim otapalima proizvodi se sirovo ulje koje može ići na proces rafinacije. Nepoželjni sastojci mogu biti topljivi te svojstveni za to ulje, ali i produkti razgradnje pojedinih sastojaka koji nastaju tijekom skladištenja sirovine. Danas je mala potrošnja nerafiniranih biljnih ulja (hladno prešanja, djevičanska), a veća je potrošnja rafiniranih ulja. Primjenom ekstrakcije sa organskim otapalom proizvodi se veća količina sirovog ulja iz raznih uljarica, veće je iskorištenje ulja, ali se istovremeno povećao i udio nepoželjnih negliceridnih sastojaka koje treba ukloniti iz sirovog ulja. Tehnološki postupci koji se tijekom procesa rafinacije provode uklanjanju s jedne strane nepoželjne sastojke iz sirovog ulja (fosfolipidi, tragovi metala, voskovi), a s druge strane odstranjuju i vrijedne tvari (tokoferoli, liposolubilni vitamini, lipokromi itd.).

KLJUČNE RIJEČI: rafinacija, antioksidansi, negliceridni sastojci, sirovo ulje, rafinirana ulja, fosfolipidi, liposolubilni vitamini.

 

Kontakti

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba

Računi fakulteta

Žiro račun (KM):  
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR

Devizni račun: 
SWIFT UNCR BA 22; 
IBAN: BA 393381304831854411;

ID: 4227088130064

Žiro račun Studenskog zbora (KM):  
3381302231566875

Go to top