U organizaciji Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta J.J. Strossmayera iz Osijeka te uz suorganizatore među kojima je i Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru, u Osijeku je 6. i 7. lipnja 2024. godine održan 4. međunarodni kongres Food Industry By-products. Kongres se bavi temama kružnog gospodarstva u preradi i proizvodnji hrane, potencijalnim iskorištavanjem nusproizvoda prehrambene industrije u različitim sektorima ali i globalnim izazovima poput gladi, klimatskih promjena i zaštite okoliša
Samom otvorenju skupa nazočili su predstavnici ministarstava, institucija, jedinica lokalne samouprave, članovi akademske zajednice, nevladinih udruga i predstavnika struke.
U sklopu kongresa promovirana je monografija „Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije – knjiga 5“ na kojoj su zaposlenici i suradnici Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta autori i koautori čak 5 poglavlja.
Također na Kongresu su djelatnici APTF-a sudjelovali s više posterskih i usmenih priopćenja.
Izv. Prof. Dominika Średnicka-Tober viša je istraživačica i predavačica na Sveučilištu prirodnih znanosti u Varšavi, na Institutu za ljudske prehrambene znanosti, Katedra za organsku hranu, aktivna u istraživanju i obrazovanju u području održivih prehrambenih sustava, ekološkog otiska hrane i (ekološka) poljoprivreda, kvaliteta organske hrane i utjecaj na zdravlje. Prof. Średnicka-Tober sa Sveučilištu prirodnih znanosti iz Varšave održala je predavanje na APTF-u. Predstavila je istraživačke i obrazovne kapacitete Sveučilišta, fakulteta, strukture i studijske programe. Predstavila je i rezultate jednog od istraživačkih projekata koje je provodila posljednjih godina – meta-analize kvalitete i sigurnosti organske hrane.
Sveučilište prirodnih znanosti u Varšavi najstarije je poljoprivredno i prirodoslovno sveučilište u Poljskoj, čiji počeci datiraju iz 1816. godine. Škola je uspješno akademsko središte, koje dobiva priznanje i nezaustavljiv interes među mladim ljudima i nastavnim osobljem u Poljskoj i inozemstvu, cijenjena po njegova briga za kvalitetu obrazovanja, vjernost najboljim sveučilišnim tradicijama, otvorenost promjenama i dinamičan razvoj.
Sveučilište nudi 41 studijsko polje (uključujući 12 koji se predaju na engleskom): od prirodnih znanosti i tehnologije do veterinarske medicine, društvenih i ekonomskih studija. Gotovo 16.000 studenata pohađa redovite, izvanredne, doktorske i poslijediplomske studije te međunarodne razmjene studenata. Suvremeni istraživački centri i laboratoriji, kao i prisutnost izvrsnih stručnjaka, omogućuju Sveučilištu obrazovanje i provođenje istraživanja na svjetskoj razini i prijenos rezultata na gospodarstvo, što ima utjecaja na inovacije i napredak, između ostalog, u poljoprivredi, prehrambenom gospodarstvu i medicini, te doprinosi sve većem značaju poljske znanosti u svijetu.
Terenska nastava za studente druge i treće godine preddiplomskog studija Prehrambene tehnologije, te prve i druge godine diplomskog studija Prehrambene tehnologije smjerovi Prehrambenog inženjerstvo i Nutricionizam organizirana je u obliku posjete trima tvornicama: Leda, Šišovi i Brankcaffe. Studenti su išli uz pratnju izv. prof. Anite Lalić, docenata Leone Puljić, Nikoline Kajić, Joze Ištuka, te višeg asistenta Maria Kovača.
Najprije su se zaputili prema Širokom Brijegu gdje su posjetili mjesto punjenja prirodne izvorske vode Leda. Domaćini su vrlo jasno i nesebično podijelili sa studentima svoje znanje te ih proveli kroz cijeli tijek proizvodnih procesa, od formiranja plastične ambalaže za punjenje vode, do samog procesa punjenja, zatvaranja, etiketiranja, pakiranja i finalnog proizvoda.
Studenti su dan nastavili odlaskom do Mesne industrije Šišović i Mljekare Rakitno. Za vrijeme posjete su imali priliku upoznati proces prerade mesa i mlijeka. Prošli su kroz sve prostorije proizvodnje, od ulaska stoke, klaonice, prostorija za predhlađenje i hlađenje, mljevenje mesa te do pakiranja i skladištenja.
Na kraju napornog dana studente je razbudio pogled na visoke silose uz pun i snažan miris Brankcaffe kave.
Zahvaljujemo se domaćinima na izdvojenom vremenu i gostoprimstvu, naši studenti su uživali te su bogatiji korisnim i praktičnim znanjima.
Faculty of Agriculture and Food Technology, University of Mostar
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Student Services: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba
Bank account (KM):
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR
Foreign currency account:
SWIFT UNCR BA 22;
IBAN: BA 393381304831854411;
ID: 4227088130064
Bank account Student Union (KM):
3381302231566875