3

Studentice II. godine diplomskog studija, smjera bilinogojstva i zootehnike na „Agronomskom i prehrambeno tehnološkom fakultetu" Maja Balta i Matea Terzić su od 6. travnja 2021. do 1. srpnja 2021. u sklopu Erasmus+ programa mobilnosti boravile na „Visokom gospodarskom učilištu u Križevcima“, na tromjesečnoj završnoj stručnoj praksi. Praksu su provodile pod stručnim vodstvom mentora u laboratorijima i praktikumima, kao i u Mljekarskom praktikumu Srednje gospodarske škole u Križevcima. Studentice su odradile dio prakse vezan za biljnu proizvodnju, kao i dio vezan za zootehniku i proizvodnju raznih mliječnih proizvoda. U mljekarskom praktikumu srednje škole pripravljale su svježi sir, maslac, gaudu i vrhnje, ovisno o tjednom rasporedu mljekare. Nekoliko dana su boravile i u pedološkom laboratoriju gdje su upoznate sa detaljnim analizama tla za pripremu i kemijsku analizu uzorka. Većinu vremena su provele u laboratoriju za kontrolu kakvoće poljoprivrednog sjemena, gdje su obavljale razne vrste poslova. Osim pakiranja i razvrstavanja sjemena, sudjelovale su i u ispitivanju raznih vrsta sjemenki.Sudjelovale su i u zasijavanju raznih povrtnih kultura, u svrhu uzimanja sjemena za gen banku. Kasnije bi presadnice presadile u učilišnom vrtu, a potom ih redovito plijevile i navodnjavale, te vodile računa o njima.Sudjelovale su i u provođenju određenih pokusa koje Učilište provodi u sklopu tekućih projekata i istraživačkih radova, kao i u redovnoj terenskoj nastavi. Osim što su odradile završnu stručnu praksu, obje studentice su pisale diplomske radove i provele istraživanja za iste.

Maja uz pomoć profesorice i voditeljice laboratorija, Dijane Horvat  napisala je diplomski rad  na temu: “Utjecaj supstrata na rast različitih sorti kadifica, Tagetes sp.“. Istraživanje se  zasnivalo na praćenju frenoloških promjena tijekom rasta i razvoja tri sorte kadifica zasijanih u dva različita supstrata. Kasnije su kadifice prepakirane u kontejnere, a potom u vaze uz pomno praćenje morfoloških promjena. Nakon sadnje u vazice, svaki tjedan je obavljano mjerenje visine biljaka i brojanje pravih listova, te su podatci statistički obrađeni i prezentirani u radu.

Matea za svoj diplomski odabrala temu „Proizvodnja travne silaže na području sjeverozapadne Hrvatske“. Uz pomoć prof. Marcele Andreata Koren odabrala je poljoprivredno gospodarstvo Imbrišić, koje se nalazi u blizini Križevaca. Cilj joj je bio usporedba hranjive vrijednosti sjenaže proizvedene na ovome gospodarstvu drugog otkosa 2020. godine, te prvog otkosa 2021. godine. Rezultate istraživanja će predstaviti na skorašnjoj obrani diplomskog rada na matičnoj instituciji.

Pored prakse, studentice su aktivno sudjelovale i u vannastavnim aktivnostima koje su  organizirali studenti ili pojedini profesori Učilišta u svrhu druženja i međusobnog upoznavanja. Tijekom boravka u Križevcima, stekli su mnoga prijateljstva i poznanstva, te su osim praktičnog dijela, kvalitetno ispunile i društveni i rekreativni dio.

Na mobilnost prema „Visokom gospodarskom učilištu u Križevcima" Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet imam mogućnost da pošalje još dvoje studenta preddiplomskog ili diplomskog studija Agronomije, prema dogovoru na praktičnu ili nastavnu mobilnost za zimski semestar 2021. ili ljetni 2022. godine. Za sve zainteresirane molimo da se što skorije jave na mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. kako bi mobilnosti mogle biti planirane i realizirane u zadanom vremenskom okviru.

Vodič za studente

Vodic

HarISA

Harisa Logo

O projektu HarISA

VGUK

Krizevci Logo

Kontakti

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba

Računi fakulteta

Žiro račun (KM):  
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR

Devizni račun: 
SWIFT UNCR BA 22; 
IBAN: BA 393381304831854411;

ID: 4227088130064

Žiro račun Studenskog zbora (KM):  
3381302231566875

Idi na vrh