STUDENT: MARIJA BULJAN
MENTOR : PROF. TIHOMIR PRUSINA
NASLOV ZAVRSNOG RADA (2017) : UTJECAJ GODINE BERBE NA KEMIJSKI SASTAV I SENZORNA SVOJSTVA SORTE VINA VRANAC
SAZETAK : Vranac je crna (crvena) sorta vinove loze. Nepoznatog je podrijetla, ali se smatra autohtonom sortom Crne Gore, gdje je najviše rasprostranjena. Na području Hercegovine je prisutna od najstarijih vremena i zauzima značajno mjesto u sortimentu Hercegovine. Uzgaja se još u Makedoniji, Srbiji i Hrvatskoj.
Iako su u Hercegovini većinom zastupljene autohtone sorte Žilakva i Blatina, Vrancem smatramo udomaćenu sortu Hercegovine koja sigurno ima svoje mjesto na ovim prostorima i smatra se perspektivnom sortom.
Daje dobra kvalitetna vina, a s probranih položaja, kao što je Dubrava - Čitluk i uz stručnu vinifikaciju i vrhunska, jako ekstraktna vina. Vina su vrlo ugodna, pitka, intenzivno obojena i harmonična.
Osim sorte i vinogradarskog položaja na kvalitetu grožđa i vina svakako ima i urod po trsu, a posebni čimbenik kakvoće vina je godina berbe.
Od sorte Vranac proizvode se većinom suha vina jedinstvenog okusa i karaktera. Mlada vina imaju svijetlu purpurnu boju i miris na džem od voća, dok nakon stajanja 2-3 godine ta purpurna boje prelazi u intenzivnu tamnu rubinsku boju i javljaju se mirisi s aromama cimeta i čokolade.
Ključne riječi: Vranac, vinogradarski položaj, sortno vino.
.
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba
Žiro račun (KM):
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR
Devizni račun:
SWIFT UNCR BA 22;
IBAN: BA 393381304831854411;
ID: 4227088130064
Žiro račun Studenskog zbora (KM):
3381302231566875