STUDENT: ANA ZUBAC
MENTOR: PROF.DR.SC. TIHOMIR MOSLAVAC
NALSOV ZAVRŠNOG RADA (2017) : PROIZVODNJA NERAFINIRANOG BUČINOG ULJA
SAŽETAK: Cucurbita pepo L. je vrsta obične buče koja je bogata uljem i uzgaja se radi prehrane ljudi i izradu stočne smjese za hranidbu. Njene pržene koštice vrlo su ukusne i upotrebljavaju se za grickanje, a samo ograničen broj potrošača naviknut je na kvalitetno jestivo ulje koje se dobiva iz koštica ove bundeve. Od koštice bundeve se pravi bučino ulje - jedno od najhranjivijih vrsta ulja. Ono je odličan izvor esencijalnih masnih kiselina, antioksidanata, vitamina i sterola.Ulje bundeve djeluje kao diuretik, poboljšava zdravlje kože, jača imunitet, spriječava dijabetičku nefropatiju i uravnotežuje hormone.
Kako bi se proizvelo što kvalitetnije jestivo i nerafinirano bučino ulje, potrebno je osigurati adekvatnu kvalitetu sirovine za preradu, što se postiže pravovremenim ubiranjem buče, pravilnim pranjem, čišćenjem i sušenjem te skladištenjem sirovine u najpovoljnijim uvjetima sve do trenutka prerade.
Tijekom prerade bučinme koštice moraju se poštivati sve faze tehnološkog procesa kako bi se proizvelo kvalitetno nerafinirano bučino ulje.
KLJUČNE RIJEČI: : buča (golica), hidraulička preša, nerafinirano ulje, skladištenje ulja.
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba
Žiro račun (KM):
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR
Devizni račun:
SWIFT UNCR BA 22;
IBAN: BA 393381304831854411;
ID: 4227088130064
Žiro račun Studenskog zbora (KM):
3381302231566875