TEMELJNA DOKUMENTACIJSKA KARTICA
DIPLOMSKI RAD
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet
Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88 000 Mostar BiH
Znanstveno područje: Biotehničke znanosti
Znanstvenopolje: Prehrambeno inženjerstvo
Nastavnipredmet: Tehnologija mesa i ribe
Tema radaje prihvaćena na XXXII. sjednici Fakultetskog vijeća održanoj 19. travnja 2017.
Mentor: Jozo Grbavac, doc.dr.sc
Pomoć pri izradi: Leona Puljić, dipl.ing.agr.
TEHNOLOGIJA PROIZVODNJE TRAJNIH KOBASICA
Mila Karačić, 284/DS
Trajne kobasice se proizvode od fino do grubo usitnjenog svinjskog i goveđeg mesa I i II kategorije, uz dodatak čvrstog masnog tkiva te biranih kvalitetnih začina. Dobivena smjesa se pažljivo nadjeva uglavnom u umjetne ovitke različitih dimenzija ovisno o tipu trajne kobasice. Slijedi sušenje, hladno dimljenje te zrenje u točno propisanim uvjetima temperature i vlažnosti. Rezultat je standardizirani proizvod, zdravstveno-higijenski siguran. Kakvoća mesnih proizvoda, pa tako i trajnih kobasica, ovisi prvenstveno o kakvoći sirovina (mesa u širem smislu i različitih dodataka), o izboru tehnoloških postupaka prerade i konzerviranja, kakvoći ambalaže te uvjetima skladištenja. U ovom radu je opisana tehnologija proizvodnje trajnih kobasica sa posebnim osvrtom na čajne kobasice. Ispitana je i mikrobiološka i fizikalno kemijska ispravnost čajnih kobasica proizvedenih u Hercegovini na pet uzoraka iste prikupljenih sa polica trgovina. Rezultati analiza su pokazali da imamo kvalitetan proizvod u skladu sa propisanom zakonskom legislativom i po pitanju mikrobioloških i fizikalno kemijskih parametara.
Ključne riječi:trajne kobasice, zrenje, fizikalno-kemijski parametri
Rad sadrži:43 stranica
8 tablica
1 prilog
12 literarnih referenci
0 slika
Jezik izvornika: hrvatski
Sastav povjerenstva za obranu:
Datum obrane: 09.11.2017.
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba
Žiro račun (KM):
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR
Devizni račun:
SWIFT UNCR BA 22;
IBAN: BA 393381304831854411;
ID: 4227088130064
Žiro račun Studenskog zbora (KM):
3381302231566875