TEMELJNA DOKUMENTACIJSKA KARTICA

 

DIPLOMSKI RAD

 

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet

Sveučilišta u Mostaru

Biskupa Čule bb, 88 000 Mostar, BiH

Znanstveno područje: Biotehničke znanosti

Znanstveno polje: Agronomija

Nastavni predmet: Vinarstvo II

Tema rada: je prihvaćena na ___ sjednici Znanstveno–nastavnog vijeća održanoj ___. ___. 2020.

godine

Mentor/ica: doc. dr. sc. Tihomir Prusina

Pomoć pri izradi: doc. dr. sc. Tihomir Prusina

PROIZVODNJA CRNOG VINA BLATINA NA OBITELJSKOM GOSPODARSTVU JERKOVIĆ

Josip Jerković, 238

 

Sažetak: OPG Jerković bavi se proizvodnjom vina Blatina od grožđa iz vlastitog vinograda. Nakon

berbe 2019. godine praćen je tehnološki proces proizvodnje vina Blatina u obiteljskom podrumu. U

grožđu od kojega je proizvedeno vino Blatina bilo je 70 % Blatine, 8 % Alicante Bouschet i 7 %

Trnjka. Berba grožđa obavljena je u punoj zrelosti. Nakon muljanja i runjenja, uzet je uzorak mošta za

analizu. Sadržaj šećera u moštu iznosio je 207 g/l, a sadržaj kiselina 5,77 g/l. Maceracija i klasična

fermentacija, hlađena fermentacija masulja u inox tankovima pri temperaturi od 22 ºC. Prije unošenja

masulja u tankove mošt je imao 90 ⁰O e . Svakodnevnim praćenjem promjene šećera tijekom

maceracije i fermentacije utvrđeno je da je burna fermentacija trajala 10 dana. Nakon 12 dana otočeno

je mlado u novi tank na tihu fermentaciju i odležavanje. Prvi pretok vina proveden je 25 dana nakon

završetka alkoholne fermentacije, a tada je provedeno i sulfitiranje vina. Izvršena je analiza fizikalno-

kemijskih parametara i ocjena kakvoće. Sadržaj osnovnih sastojaka dobivenog vina bio je u okvirima

graničnih vrijednosti određenih za vrhunsko vino Blatinu. Vino Blatina dobiveno u našem istraživanju

imalo je tamno rubin crvenu boju, bilo je izrazito bistro, ugodne arome i harmoničnog okusa,

Ocijenjeno je kao snažno i svježe suho, crveno vino s 12,66 vol% alkohola, sa 6,5 g/l ukupnih kiselina,

i 27,6 g/l ukupnih ekstrakta.

Ključne riječi: vino, Blatina, tehnologija proizvodnje, OPG

Rad sadrži:

22 stranice

9 slika

2 tablice

1 grafikon

13 literaturnih referenci

Jezik izvornika: hrvatski

Sastav povjerenstva za obranu:

  1. doc. dr. sc. Tihomir Prusina
  2. prof.. dr. sc. Danijela Petrović
  3. doc dr. sc. Viktor Lasić

Kontakti

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba

Računi fakulteta

Žiro račun (KM):  
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR

Devizni račun: 
SWIFT UNCR BA 22; 
IBAN: BA 393381304831854411;

ID: 4227088130064

Žiro račun Studenskog zbora (KM):  
3381302231566875

Idi na vrh