TEMELJNA DOKUMENTACIJSKA KARTICA

DIPLOMSKI RAD

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet

Sveučilišta u Mostaru

Biskupa Čule bb, 88 000 Mostar, BiH

 

Znanstveno područje: Biotehničke znanosti

Znanstveno polje: Prehrambena tehnologija

Nastavni predmet:  Tehnologija ulja i masti

Tema rada: je prihvaćena na XXXIV.sjednici Fakultetskog vijeća održanoj 12.9.2017. godine

Mentor:  prof. dr. sc. Tihomir Moslavac

 

            UTJECAJ HLADNOG PREŠANJA NA PROIZVODNJU LANENOG ULJA

               Josipa Biokšić 245/DS

Sažetak: U ovom radu je ispitivan utjecaj procesnih parametara prešanja sjemenki lana na efikasnost proizvodnje hladno prešanog lanenog ulja te njegovu kvalitetu. Postupak prešanja osušene sjemenke lana proveden je sa laboratorijskom kontinuiranom pužnom prešom. Prilikom prešanja mijenjani su sljedeći procesni parametri: temperatura glave preše, frekvencija elektromotora (brzina pužnice) te nastavak za regulaciju izlaza pogače. Prešanjem lana dobiveno je sirovo ulje te nusprodukti pogača i uljni talog. Nakon prešanja provedeno je prirodno taloženje (sedimentacija) dobivenog sirovog ulja te vakum filtracija kako bi se dobio finalni proizvod kvalitetno hladno prešano ulje. Osnovni parametri kvalitete proizvedenog hladno prešanog lanenog ulja (slobodne masne kiseline, peroksidni broj, udio vode, udio netopljivih nečistoća) određivani su međunarodnim standardnim metodama. Kako bi se odredila efikasnost proizvodnje ulja provedeno je ispitivanje udjela ulja u sjemenkama lana i pogači metodom po  Soxhletu.

 

Ključne riječi: laneno ulje, pužna preša, procesni parametri, iskorištenje

 

Rad sadrži: 42  stranica   

                     6 slika

                     11 tablica

                     20  literaturnih referenci                     

        

Jezik izvornika: Hrvatski

 

Sastav Povjerenstva za obranu:

  1. dr. sc. Tihomir Moslavac, član-mentor
  2. prof. dr. sc. Stanko Ivanković, član
  3. dr. sc. Jozo Grbavac, član
  4. dr. sc. Višnja Vasilj, zamjena člana

 

 

Kontakti

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba

Računi fakulteta

Žiro račun (KM):  
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR

Devizni račun: 
SWIFT UNCR BA 22; 
IBAN: BA 393381304831854411;

ID: 4227088130064

Žiro račun Studenskog zbora (KM):  
3381302231566875

Idi na vrh