Povodom održavanja Međunarodnog dana bioraznolikosti, u Osijeku je održana 2. međunarodna studentska GREEN konferencija od 2. do 3.6.2022 godine.
Organizator Konferencije bilo je Sveučilište u Osijeku i Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, a jedan od institucija suorganizatora bio je i Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet.
Ciljevi 2. međunarodne studentske konferencije bili su okupljanje studenata prirodnih, biotehničkih, društvenih i humanističkih znanosti, popularizacija znanosti, razmjena i nadogradnja znanja, promicanje višedisciplinarnog pristupa području zaštite okoliša, primjena smjernica održivog razvoja te ostvarivanje zdravijeg načina života.
Na konferenciji je održano postersko priopćenje studentica prve godine diplomskog studija nutricionizma Jasmine Zagorice i Lee Lučić pod mentorstvom doc. dr. sc. Anite Lalić na temu „Trop od rajčice kao funkcionalni dodatak u proizvodnji hrane“, te usmeno izlaganje Maria Ćorića na temu „Proizvodnja piva s dodatkom starog kruha“ također pod mentorstvom doc.dr.sc. Anite Lalić te više asistentice Andree Karlović.
U sklopu 2nd International Erasmus + Staff Training Week , u posjeti Agronomskom i prehrambeno-tehnološkom fakultetu, Sveučilišta u Mostaru, boravili su profesori sa javnih i privatnih fakulteta iz Hrvatske, Rumunjske, Poljske, Mađarske ,Češke i Španjolske. Susret je organiziran na pokušalištu APTF-a u Rodoču. Prodekanica za znanost i međunarodnu suradnju, prof.dr.sc. Adrijana Filipović, je predstavila fakultet, studijske programe koji se izvode na fakultetu te samo pokušalište na kojem studenti provode vježbe i praktičnu nastavu. Uz ugodno druženje i razgovor, gosti su imali priliku probati voćne likere koje spravljaju studenti APTF-a te vina autohtonih sorti Hercegovine . Ni obilna kiša koja je padala cijelog dana nije pokvarila ugodnu atmosferu i druženje.
U četvrtak, 31.05. 2022. studenti III godine preddiplomskog studija agronomije zajedno sa doc. Mladenom Zovkom i prof. dr.sc. Ivanom Ostojićem obavili su dio praktične nastave u vinogradu. Naime, studenti su obavili pljevidbu vinove loze kao obveznu agrotehničku mjeru koja se provodi u ovoj feno fazi razvoja vinove loze. Nastavnici i voditelj pokušališta Luka Barić, magistar struke, objasnili su studentima značaj pljevidbe i način kako se provodi. Nakon toga studenti su samostalno plijevili vinovu lozu.
7. Hrvatski mikrobiološki kongres s međunarodnim sudjelovanjem održan je 24.-27. svibnja 2022. godine u Svetom Martinu na Muri u Hrvatskoj. Na Kongresu je sudjelovala prof.dr.sc. Višnja Vasilj te je ovom prigodom, u suradnji sa prof. dr.sc. Sanjom Sikorom i suradnicima sa Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prezentiran i zajednički rad pod naslovom „Nodule microbiome: biodiversity and function of bacteria associated with chickpea nodules“.
Znanstveni program Kongresa sudionicima je pružio iznimnu priliku za prezentaciju najnovijih dostignuća, ali i razgovor o planovima i idejama u različitim područjima mikrobiologije objedinjene pod posebnom kongresnom temom “Jedno zdravlje”.
Prateći različite teme ovaj susret je omogućio da se prepozna i bolje razumije tijesna povezanost koja postoji između mikroorganizama i ljudi, životinja, biljaka kao i povezanost s njihovim zajedničkim okolišem.
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba
Žiro račun (KM):
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR
Devizni račun:
SWIFT UNCR BA 22;
IBAN: BA 393381304831854411;
ID: 4227088130064
Žiro račun Studenskog zbora (KM):
3381302231566875