Na radionici pravljenja piva, koja se održala 8.4.2022. na Agronomskom i Prehrambeno tehnološkom fakultetu u Mostaru, sudjelovali su : voditeljica radionice docentica dr.sc. Anita Lalić, viša asistentica Andrea Karlović te, kao vanjski suradnici, brew majstori Mario Ćorić, koji je ujedno i naš student, i Nikša Mikulić. Na radionici su sudjelovali i studenti prehrambene tehnologije i nutricionizma. Posjetila nas je i viša asistentica Nevena Ćorić koja je skrenula pažnju na nutritivnu vrijednost piva.
Radili smo senzorsku analizu piva s dodatkom starog kruha koje je skuhano u sklopu projekta „Pivo s dodatkom starog kruha“ sufinanciranom od strane Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti i Studentskog zbora SUM. Ukupno je sudjelovalo jedanaest ispitanika od čega je pet ispitanika ocijenilo pivo kao zadovoljavajuće, pet dobro, a jedan vrlo dobro. Glavne karakteristike piva su cvjetni miris i izražena gorčina. Okus je bio potpun s karakterističnim svojstvima za korištene sorte hmelja s tim da je gorčina ipak više izražena te zaostaje u ustima i nakon gutanja. Ispitanici su primijetili i nedostatak CO2 u odnosu na ostala piva. Boja je bistra i karakteristična za svijetlo pivo, ali smo na dnu uočili određenu količinu taloga koji potječe od kvasca. Obično se craft piva ne filtriraju te se stoga kvasac može istaložiti u odnosu na filtrirana piva. Ovo craft pivo pripada kategoriji anglosaksonsko Pale Ale (APA) a da bi se okusi u potpunosti osjetili preporuka za konzumaciju pri temperaturi 7-10 ͦC za razliku od lager piva.
U cilju unapređenja kvalitete nastavnog programa, u četvrtak, 7.04. 2022. godine organizirana je zajednička terenska nastava za studente II. i III. godine preddiplomskog studija Agronomije te studente I. godine diplomskog studija Fitomedicina. U pratnji nastavnog osoblja dr. sc. Ane Mandić, doc., dr.sc. Elme Sefo, doc. i dr.sc. Mladena Zovke, doc. iz pripadajućih kolegija studenti su upoznati s praktičnim aspektima u pojedinim djelatnostima biljne proizvodnje.
U pogonu tvrtke AgroFructus d.o.o. u Čapljini studenti su upoznati s asortimanom i podrijetlom vrsta te su pojašnjeni postupci prijema domaćeg i uvezenog povrća, potrebni uvjeti skladištenja i kontinuirane isporuke na tržište. Tehnološki postupci proizvodnje presadnica povrća su prezentirani tijekom obilaska specijaliziranih proizvođača u objektima Poljoprivredne zadruge Sunce u Nerezima i rasadniku Adria Hishtil d.o.o. u Gabeli kod Čapljine. Tom prilikom studenti su upoznati s karakteristikama pojedinih tipova zaštićenih prostora, repromaterijalom i opremom neophodnom za proizvodnju kvalitetnih standardnih i cijepljenih presadnica. Radi usvajanja novih znanja i vještina studenti su u rasadniku samostalno radili postupak cijepljenja lubenice.
Nakon potpisivanja Ugovora između Mađarske tvrtke MouldTech Systems, koja prodaje inženjerske i proizvodne kapacitete te pruža inženjerske usluge, izradu prototipa i serijsku proizvodnju gotovih proizvoda, i Sveučilišta u Mostaru, danas je na pokušalištu Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Rodoču, Mađarska tvrtka održala prezentaciju primjene drona u zaštiti voćaka i vinove loze od uzročnika biljnih bolesti, štetnika i korova.
Naime, radi se o novoj tehnologija koja se već koristi u mnogim segmantima poljoprivredne proizvodnje, posebno u zaštiti bilja. Prednosti ovakve tehnologije u odnosu na klasični način aplikacije pesticida su velike. Primjerice za zaštitu 1 ha vinograda, ovom tehnologijom, potrebno je svega 10 litara škorpiva i desetak minuta vremena koliko traje aplikacija. Samoj demonstraciji nazočili su predstavnici mađarske tvrtke MouldTech Systems, studenti i nastavnici Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta te prorektor za poslovanje, ljudske potencijale i upravljanje kvalitetom prof.dr.sc. Zdenko Klepić.
Tijekom veljače 2022. godine, studenti III. godine APTF, zajedno sa predmetnim nastavnikom doc. dr. sc. Paulinom Šaravanja, su iz predmeta Specijalno voćarstvo imali praktičnu nastavu na fakultetskom poligonu u Rodoču. Obavljali su zimsku rezidbu voćaka u mješovitom voćnjaku. U ožujku su orezivali masline. Nakon obavljene rezidbe studenti su očistili voćnjak od orezanih grana. Iz priloženih fotografija, čiji autori su sami studenti, može se vidjeti izgled pojedinih voćaka prije rezidbe i nakon rezidbe. Nadamo se da ćemo uskoro uživati i u njihovim plodovima.
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba
Žiro račun (KM):
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR
Devizni račun:
SWIFT UNCR BA 22;
IBAN: BA 393381304831854411;
ID: 4227088130064
Žiro račun Studenskog zbora (KM):
3381302231566875