Udruga studenata Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Mostaru u suradnji s matičnim fakultetom, te Poljoprivrednim fakultetom u Osijeku i Prehrambeno-tehnološkim fakultetom u Osijeku, organizirala je stručno studijsko putovanje u Slavoniju. Na ovom studijskom putovanju , u trajanju 8.-11. svibnja 2016 godine, bilo je 25 studenata diplomskog studija bilinogojstva i 26 studenata diplomskog studija prehrambenog inženjerstva. Pratnja studentima na putovanju bili su asistenti Jurica Primorac, dipl.ing.agr., i Mladen Zovko dipl.ing.agr.
Prvog dana studenti su obišli staklenike i farmu u Tomašancima gdje su mogli vidjeti staklenički hidroponski uzgoj krastavca, paprike i rajčice, farmu muznih krava, bioplinska postrojenja,te pakirnicu humusa. Potom su posjetili Državnu ergelu u Đakovu koja je osnovana davne 1506. godine, što je svrstava među najstarije ergele u Europi. Studenti su upoznati s poviješću same ergele, uzgojem i selekcijom konja, te njihovom dresurom. Na šokačkom imanju Acin salaš bio je organiziran zajednički ručak, kao i kušanje tradicionalnih jela i pića. Istog dana posjećena je i moderna farma muznih krava u Tordincima. Ovdje se mužnja obavlja uz pomoć robota, a na farmi postoje i bioplinska postrojenja, te proizvodnja električne energije za prodaju. Na kraju prvog dana studenti su imali priliku vidjeti i podrume Belje. Njihov tehnolog je govorio o povijesti, proizvodnim i skladišnim kapacitetima, a potom je poveo studente u obilazak vinoteke gdje su degustirali neka od njihovih vina.
Drugi dan putovanja bio je rezerviran za posjetu vinariji i podrumima Kutjevo. Studenti su posjetili stari podrum, upoznali se sa poviješću vinarije, kapacitetima, te su imali priliku i iskušati neka od njihovih vina.
Nakon vinarije uslijedio je posjet Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku. Dekan ovog fakulteta, prof.dr.sc. Drago Šubarić, je ukratko predstavio svoju instituciju (smjerovi, ustroj, broj uposlenih, broj studenata), a nakon toga studenti su obišli nekoliko laboratorija na samom fakultetu. U večernjim satima, nakon povratka sa predviđenih dnevnih obilazaka, svi studenti imali su zajedničko druženje u Osijeku organizirano od strane Studentskog zbora Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.
Zadnji dan putovanja obuhvaćao je odlazak u tvornicu keksa, vafla i slanica Karolina d.o.o., gdje su studenti vidjeli proizvodnu liniju nekih od njihovih proizvoda. Ljubazni domaćini su priredili prigodnu zakusku na kojoj su se mogli kušati njihovi proizvodi. Iduća destinacija bila je Osječka pivovara, najstarija hrvatska pivovara, u kojoj su studenti upoznati sa poviješću pivovare i tehnologijom proizvodnje piva, a na kraju su ih imali priliku i probati. Uslijedio je posjet tvornici ulja Čepin i upoznavanje s kompletnim procesom proizvodnje ulja.
Nakon obilaska tvornica studenti su nastavili za Vukovar, a potom su posjetili i Ovčaru, te Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar.
Ovom prilikom posebno se želimo zahvaliti prof.dr.sc Đuri Banaju i prof.dr.sc. Davoru Kraliku sa Poljoprivrednog fakulteta, te dr.sc. Antunu Jozinoviću sa Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku koji su bili uz nas tijekom putovanja i mnogo doprinijeli samoj organizaciji cijelog putovanja.
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba
Žiro račun (KM):
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR
Devizni račun:
SWIFT UNCR BA 22;
IBAN: BA 393381304831854411;
ID: 4227088130064
Žiro račun Studenskog zbora (KM):
3381302231566875