Udruga studenata Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, uz podršku Studentskog zbora SUM-a, uspješno je organizirala trodnevnu Školu proizvodnje kiselog kruha, koja se održala 11., 12. i 13. lipnja 2025. godine. Radionicu su stručno vodile prof. dr. sc. Anita Lalić i asistentica Sara Galić, a okupila je brojne zaljubljenike u kruh i fermentaciju, ali i sve one željne novih znanja o zdravoj prehrani.

📍 Prvi dan radionice bio je posvećen pripremi različitih vrsta kruha – briochea, focaccie i integralnog kruha – pod vodstvom Nevene Ćorić. Sudionici su kroz teorijski i praktični rad naučili o izboru sastojaka, tehnikama miješenja i pečenja te primjeni pojedinih vrsta kruha u svakodnevnoj prehrani. Dan je zaključen zajedničkom degustacijom pripremljenih kruhova.

📍 Drugi dan, pod vodstvom Nevene Pandža, sudionici su zakoračili u svijet sourdough kruha. Praktični rad uključivao je sve ključne korake pripreme – od autolize i dodavanja startera do tehnike stretch & fold i laminacije tijesta. Poseban segment bio je edukativno predavanje “Sourdough kruh – kreativni hobi ili benefit za naša crijeva?”, koje je dodatno obogatilo dan.

📍 Treći dan bio je rezerviran za senzornu analizu pečenih kruhova. U ugodnom ozračju kušani su razni kruhovi pripremljeni tijekom radionice, a jedan je simbolično nagrađen kao najuspješniji. Dan je zaokružen evaluacijom zadovoljstva sudionika, a komentari poput “Što više ovakvih radionica!” i “Radujem se novim radionicama!” dodatno potvrđuju uspješnost ovog događaja.

Zahvaljujemo se našim predavačicama, organizacijskom timu i svim sudionicima na iznimnoj energiji i pozitivnom duhu! Veselimo se budućim radionicama i nastavku popularizacije tradicionalnih i zdravih metoda pripreme kruha.

 

30 GODINA APTF-a

Vodič za studente

VGUK

Kontakti

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba

Računi fakulteta

Žiro račun (KM):  
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR

Devizni račun: 
SWIFT UNCR BA 22; 
IBAN: BA 393381304831854411;

ID: 4227088130064

Žiro račun Studenskog zbora (KM):  
3381302231566875

Idi na vrh