U sklopu terenske nastave predmeta Maslinarstvo i uljarstvo, studenti prve godine diplomskog studija smjera Biljne znanosti Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru posjetili su uljaru i kušaonicu Bossolivo u Jasenici kod Mostara, u vlasništvu gospodina Ante Bošnjaka.

Stručni obilazak odvijao se pod vodstvom doc. dr. sc. Mire Barbarića, koji je zajedno s gospodinom Ivicom Drmaćem iz Udruge maslinara Neretva, predstavio tehnologiju prerade maslina, karakteristike opreme te mogućnosti koje uljara nudi maslinarima s ovog područja.

Tijekom posjete studenti su imali priliku upoznati sve faze prerade maslina – od čišćenja i mljevenja plodova, preko miješanja i izdvajanja ulja, do završne separacije. Poseban naglasak stavljen je na važnost kontrole temperature te prevencije oksidacije, ključnih čimbenika za očuvanje kvalitete ekstra djevičanskog maslinovog ulja.

Nakon posjete uljari, studenti su obišli superintenzivne nasade križanaca španjolskih sorti maslina u Rogotinu (Republika Hrvatska), koji su pod stručnim nadzorom istaknutog agronoma dr. sc. Predraga Vujevića. Riječ je o modernom pristupu uzgoju u tzv. SHD (Super High Density) nasadima, pri kojem se masline sade u izuzetno gusto zbijenom sklopu – i do 2000 stabala po hektaru – uz posebno konstruiranu potporu (armaturu).

Masline u ovakvim nasadima oblikuju se u vretenasti uzgojni oblik, s jednom osnovnom glavnom granom, što omogućava mehaniziranu berbu, čime se značajno povećava učinkovitost proizvodnje.

Terenska nastava završena je posjetom još jednom superintenzivnom nasadu u vlasništvu vinarije Prović kod Opuzena, uz stručno vodstvo gospodina Vjekoslava Provića (www.vinarstvo-provic.hr). On, zajedno sa sestrom Monikom Prović, menadžericom festivala Vino Dalmacije (www.vinodalmacije.com), nastavlja obiteljsku tradiciju koja uspješno povezuje maslinarstvo i vinarstvo.

Osim modernih pristupa, naglasak je stavljen i na tradicionalne uzgojne oblike maslina, poput klasične vaze pa sve do višestožaste vaze, koji imaju važnu ulogu u očuvanju identiteta tradicijskih nasada na ovom području.

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru zahvaljuje svim domaćinima na srdačnom gostoprimstvu, izdvojenom vremenu i vrijednim znanjima prenesenim našim studentima.

 

30 GODINA APTF-a

Vodič za studente

VGUK

Kontakti

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba

Računi fakulteta

Žiro račun (KM):  
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR

Devizni račun: 
SWIFT UNCR BA 22; 
IBAN: BA 393381304831854411;

ID: 4227088130064

Žiro račun Studenskog zbora (KM):  
3381302231566875

Idi na vrh