Tijekom radionice održane na Agronomskim i prehrambeno-tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Mostaru od 5. do 8. kolovoza 2024. sudionici su imali priliku upoznati se s osnovnim tehnološkim postupcima proizvodnje svježeg sira od različitih vrsta mlijeka (kravljeg i kozjeg), kao i pripremu Halloumi sira. Nakon teorijskog predavanja uslijedila je senzorska analiza sira podrijetlom iz Češke i lokalnih sireva od kozjeg i kravljeg mlijeka proizvođača Marka Buhača i njegovih kooperanata iz Sirana Llaeth. Na radionici su bili prisutni i ocjenjivači sira sa Federalnog agromediteranskog zavoda Mostar, koji su svojim savjetima i komentarima, doprinijeli upriličenoj raspravi o kušanim proizvodima. Održana je priprema i degustacija napitaka od sirutke s okusom čokolade, vanilije i s okusom mango-marakuje. Tijekom cijelog trajanja radionice odvijala se intenzivna rasprava i razmjena iskustava između proizvođača, studenata Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta sa voditeljima radionice dr.sc. Veronike Legarove, doc. sa Češkog Sveučilišta Prirodnih znanosti u Pragu, i dr.sc. Marije Jukić Grbavac, doc. sa Agronomskog i prehrambeno tehnološkog fakulteta Sveučilišta. Voditeljice su razvile izvrsnu suradnju prije dvije godine i nadamo se da će biti plodonosna i uspješna, kao i svaki drugi oblik suradnje koji veće duži niz godina ostvarujemo sa Sveučilištem u Pragu, na čijem smo ukazanom povjerenju iskreno zahvalni.

Vodič za studente

VGUK

Kontakti

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba

Računi fakulteta

Žiro račun (KM):  
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR

Devizni račun: 
SWIFT UNCR BA 22; 
IBAN: BA 393381304831854411;

ID: 4227088130064

Žiro račun Studenskog zbora (KM):  
3381302231566875

Idi na vrh