1

U periodu od 9.7.2024 do 11.7.2024. predstavnici APTF-a, Marija Banožić i Antonio Stipanović su sudjelovali na obuci pod nazivom „Food loss reduction: a global challenge“ na Sveučilištu Cranfield – Ujedinjeno Kraljevstvo. Sveučilište u Cranfieldu jedno je od najprestižnijih Britanskih Sveučilišta, orijentirano na poslijediplomske studije i suradnju s industrijom. Obuku su izvodili međunarodni stručnjaci iz područja poljoprivrede i znanosti o hrani, a uključivala je niz predavanja i radionica za sudionike iz više od 20 europskih zemalja. Obuku je otvorila dr. Rosa Rolle iz Europske organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO). Drugi dan obuke organiziran je posjet tvrtki G's Growers, najvećem Britanskom proizvođaču povrća. Polaznici su imali priliku naučiti nešto o ESG (ekološkim, društvenim i upravljačkim) aspektima poslovanja organizacije te promjenama koje uvode kako bi postali ugljično neutralni do 2030. godine. Također posjetili su suvremenu tvornicu gljiva i upoznali te s cjelokupnim procesom uzgoja, branja i pakiranja te posjetili jednog od uzgajivača salate. Treći dan obuke bio je posvećen korištenju različitih alata i baza podataka u procjeni rizika i upravljanju otpadom od hrane.

COST akcija punog naziva CA22134 - Sustainable Network for agrofood loss and waste prevention, management, quantification and valorisation (FoodWaStop) broji više od 400 sudionika podijeljenih u 6 radnih grupa, a voditelj je prof Gianfranco Romanazzi sa Sveučilišta u Anconi. Marija Banožić, s APTF-a članica je upravljačkog odbora (MC) ispred Bosne i Hercegovine.

Osim obuke, trenutno su u tijeku i druge aktivnosti ovog projekta poput istraživanja o kvantifikaciji potrošačkog otpada u Bosni i Hercegovini te je u pripremi nekoliko publikacija. Projekt je započeo krajem 2023. godine, a trajat će 4 godine. Aktivnosti će uključivati druge obuke, ljetne škole, sastanke, kratkoročne razmjene i sudjelovanja na znanstvenim skupovima iz područja projekta, a sve u cilju umrežavanja i stvaranja novih znanstvenih grupa i prijave novih projekata.

Vodič za studente

Vodic

VGUK

Krizevci Logo

Kontakti

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba

Računi fakulteta

Žiro račun (KM):  
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR

Devizni račun: 
SWIFT UNCR BA 22; 
IBAN: BA 393381304831854411;

ID: 4227088130064

Žiro račun Studenskog zbora (KM):  
3381302231566875

Idi na vrh