IMG 621528b38cbd621932f00b7b31713411 V

Izv. Prof. Dominika Średnicka-Tober viša je istraživačica i predavačica na Sveučilištu prirodnih znanosti u Varšavi, na Institutu za ljudske prehrambene znanosti, Katedra za organsku hranu, aktivna u istraživanju i obrazovanju u području održivih prehrambenih sustava, ekološkog otiska hrane i (ekološka) poljoprivreda, kvaliteta organske hrane i utjecaj na zdravlje. Prof. Średnicka-Tober sa Sveučilištu prirodnih znanosti iz Varšave održala je predavanje na APTF-u. Predstavila je istraživačke i obrazovne kapacitete Sveučilišta, fakulteta, strukture i studijske programe. Predstavila je i rezultate jednog od istraživačkih projekata koje je provodila posljednjih godina – meta-analize kvalitete i sigurnosti organske hrane.

Sveučilište prirodnih znanosti u Varšavi najstarije je poljoprivredno i prirodoslovno sveučilište u Poljskoj, čiji počeci datiraju iz 1816. godine. Škola je uspješno akademsko središte, koje dobiva priznanje i nezaustavljiv interes među mladim ljudima i nastavnim osobljem u Poljskoj i inozemstvu, cijenjena po njegova briga za kvalitetu obrazovanja, vjernost najboljim sveučilišnim tradicijama, otvorenost promjenama i dinamičan razvoj.

Sveučilište nudi 41 studijsko polje (uključujući 12 koji se predaju na engleskom): od prirodnih znanosti i tehnologije do veterinarske medicine, društvenih i ekonomskih studija. Gotovo 16.000 studenata pohađa redovite, izvanredne, doktorske i poslijediplomske studije te međunarodne razmjene studenata. Suvremeni istraživački centri i laboratoriji, kao i prisutnost izvrsnih stručnjaka, omogućuju Sveučilištu obrazovanje i provođenje istraživanja na svjetskoj razini i prijenos rezultata na gospodarstvo, što ima utjecaja na inovacije i napredak, između ostalog, u poljoprivredi, prehrambenom gospodarstvu i medicini, te doprinosi sve većem značaju poljske znanosti u svijetu.

Sjedište Sveučilišta nalazi se u okrugu Ursynów u Varšavi, ali Sveučilište također posjeduje niz centara izvan grada za istraživanje, eksperimentalni rad, praksu i terenske vježbe. Osim toga, sveučilište ima slikovito smještene rekreacijske centre koji su odlična mjesta za organizaciju konferencija, znanstvenih i kreativnih skupova te rekreaciju za zaposlenike i studente sveučilišta.

Prof. Średnicka-Tober  je svoje predavanje usmjerila na meta-analiza o kvaliteti i sigurnosti organske hrane. Više od 40 godina istraživači iz različitih područja svijeta proučavali su sastav hrane iz organske i konvencionalne proizvodnje, uglavnom voća, povrća i žitarica, tražeći mineralne spojeve, teške metale, ostatke pesticida, makrohranjiva, vitamine i fenolne spojeve. Svi su imali za cilj vidjeti postoje li dosljedne razlike u sastavu organskih i konvencionalnih usjeva. Mnoga su istraživanja također proučavala sastav mlijeka i mesa iz organske proizvodnje. Stoga smo odlučili provesti sveobuhvatnu meta-analizu o sastavu organske naspram konvencionalne hrane, s ciljem spajanja svih dostupnih podataka i upotrebe statističkih metoda za suprotstavljanje i kombiniranje rezultata kako bismo identificirali potencijalne obrasce i odgovorili na pitanje postoje li u prosjeku značajne razlike između regija u svijetu i kroz proizvodne sezone između organske i konvencionalno proizvedene hrane. Identificirali smo više od 600 radova i podijelili meta-analizu u tri dijela: o biljnoj hrani, mliječnim proizvodima i mesu. Svi rezultati objavljeni su u British Journal of Nutrition. Mi to zovemo „Newcastle studija“, kao što je to provedeno na Sveučilištu Newcastle u Velikoj Britaniji, tijekom mog 4,5-godišnjeg istraživačkog boravka tamo. Otkrili smo da organsko voće i povrće sadrži u prosjeku do gotovo 70% više polifenola koji promiču zdravlje u usporedbi s onim konvencionalno proizvedenim. Također smo otkrili da organske usjeve karakteriziraju gotovo 50% niže koncentracije teškog metala - kadmija. Otkrili smo da je učestalost otkrivanja ostataka pesticida mnogo veća u konvencionalnom voću i povrću. Više od 40% konvencionalnih uzoraka (i oko 10% ili organskih) bilo je kontaminirano vidljivim ostacima pesticida. U slučaju voća, učestalost otkrivanja pesticida dosegla je gotovo 75% uzoraka. Naša meta-analiza također je pokazala da organsko mlijeko, u usporedbi s konvencionalnim mlijekom, sadrži u prosjeku oko 50% više korisnih omega-3 masnih kiselina i 40% više buranske kiseline (prirodni CLA izomer). Organsko mlijeko također je u prosjeku sadržavalo više željeza, prirodnih izomera vitamina E i karotenoida, ali manje joda. U slučaju mesa nije bilo dovoljno podataka za provedbu meta-analize zasebno za svaku životinjsku vrstu. Međutim, analiza provedena za sve vrste zajedno pokazala je manje zasićenih masti i značajno više PUFA i omega 3 masnih kiselina u organskom mesu.

D.Srednicka-Tober-Warsaw University of Life Sciences

D.Srednicka-Tober-Meta-analysis on organic food

Zahvaljujemo se prof. Dominiki Średnicka-Tober na iscrpnom izlaganju koje je u tjednu od 03.- 07.06. izvela na APTF-u kroz Erasmus program mobilnosti. Također koristimo priliku da studente informiramo o otvorenom pozivu za razmjenu prema Sveučilištu prirodnih znanosti u Poljskoj koji ostaje otvoren do 27.6.2024.

Više informacija o natječaju možete pronaći na: https://www.sum.ba/objave/medunarodna-suradnja-obavijesti/natjecaj-za-warsaw-university-of-life-sciences-%E2%80%93-sggw-poljska-za/

Vodič za studente

Vodic

VGUK

Krizevci Logo

Kontakti

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba

Računi fakulteta

Žiro račun (KM):  
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR

Devizni račun: 
SWIFT UNCR BA 22; 
IBAN: BA 393381304831854411;

ID: 4227088130064

Žiro račun Studenskog zbora (KM):  
3381302231566875

Idi na vrh