1

Nastavno i administrativno osoblje Sveučilišta u Mostaru Agronomskog i prehrambeno – tehnološkog fakulteta sudjeluje u mobilnosti na Sveučilištu za prirodne znanosti iz  Praga, Češka (CZU Česká zemědělská univerzita v Praze) po programu Erasmus + Mobility.  Domaćin na CZU je Fakultet agro-tropskih znanosti (Fakulta tropického zemědělství (FTZ)/ Faculty of Tropical Agrisciencies) uz podršku kolega sa Fakulteta za agrobiologiju, hranu i prirodne resurse (Fakultu agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů/ Faculty of Agrobiology, Food and Natural Resources (FAFNR)). Posjet je počeo predstavljanjem CZU i FTZ-a i upoznavanjem sa rasporedom tijekom posjete, te posljednjim administrativnim detaljima uz Janu Hummelová, Ph.D iz ureda za međunarodnu suradnju i IT podršku. Tijekom ostatka posjeta naš vodič i kontakt osoba je prof.dr.sc Iva Kučerová, sa Zavoda za održive tehnologije.

Sa APTF sudjeluju prof.dr.sc. Ivan Ostojić, dekan, prof.dr.sc. Adrijana Filipović, prodekanica za znanost i međunarodnu surandnju, izv.prof.dr.sc. Ana Mandić, doc.dr.sc. Jurica Primorac, mag.rač. Antonio Stipanović, voditelj tehničke službe, mag.agr. Marina Iličić, ured za projekte. Mobilnost uključuje nastavne i trening aktivnosti uz obilazak sveučilišta i produljivanje davno započete suradnje sa CZU i posebno FTZ-om kroz druženja i radne sastanke. Prodekanica Filipović predstavit će SUM i APTF studentima i nastavnicima, te održati predavanja iz svog područja rada ishrane i fiziologije bilja. Teme uključuju nove metode u uzgoju bilja,  praćenje gnojidbe, analiza biljnog tkiva na hraniva, nove tehnologije u ishrani, analiza zemljišta u odnosu na analizu biljnog tkiva. Ana Mandić izv.prof. u sklopu nastavne aktivnosti predstavit će teme oplemenjivanje biljaka za ekološku proizvodnju, strategije i metode, evaluacija metoda, prikladnost metoda selekcije. Predavanja se održavaju u sklopu redovne nastave kod prof.dr.sc. Olge Leuner sa Katedre za tropske kulture i agrošumarstva. Ostali članovi APTF tima sudjeluju u trening mobilnosti koje su također podijeljene ovisno od radnih obveza sudionika. Treninzi uključuju upoznavanje sa Sveučilištem i Fakultetom za tropske agroznanosti razmjena iskustava i znanja, mogućnost suradnje na razini zavoda, produbljivanje postojeće suradnje, razmjena iskustava s osobama sa CZU iz istih područja rada, rad laboratorija, praktičan rad u laboratoriju, upoznavanje s laboratorijem za kulturu tkiva, rad zavoda za agro – šumarstvo i biljne znanosti. Nadalje tu je posjet doc. Ing. Adéli Fraňkovoj sa Fakulteta za Agrobiologiju, hranu i prirodne resurse s kojom APTF ima dobru i dugu suradnju kroz druge projekte.

Uz obvezan program definiran ugovorima o mobilnosti, posjeta je uključila i prijem kod dekana Fakulteta za agrotrospke znanosti prof. dr. ir. Patrick Van Damme i prodekana za znanost prof. ing. Dr.sc. Jan Banouta i druženje sa ostalim kolegama. Nadalje posjet botaničkom vrtu fakulteta i eland antilopama koje CZU i FTZ uzgajaju i rade na njihovoj selekciji.

Ovo je samo dio mobilnosti koje su ostvarene ili tek slijede između SUM APTF-a i CZU-a točnije ranije navedenih fakulteta. U više navrata su na CZU boravili nastavnici i studenti s APTF-a, trenutno na SUMu i APTFu u sklopu razmjene borave studentice iz Češke a uskoro dolaze i naši studenti njima. Uz studente nastavljaju se nastavne kao i trening mobilnosti u oba smjera.

Ovaj put želimo podsjetiti da osim ERAMUS Mobility programa, APTF i FTZ imaju već dugu suradnju kroz razne projekte financirane od strane Češke razvojne agencije kroz održavanje raznih radionica za studente i nastavnike, razmjene iskustava, studenskih konferencija, sada već tradicionalnog znanstvenog dana koji se održava na našem fakultetu godišnje. Kroz Erasmus i druge programe znamo da će se suradnja nastaviti i dalje. Kažemo znamo ne nadamo se budući su godine zajedničkog rada i  nastojanja pokazale da imamo ne samo suradnike već i istinske prijatelje u Češkoj. Posebno zahvaljujemo Ivi i Adeli koje nesebično dijele znanja sa našim studentima nudeći im uvijek nove ideje, zanimljive teme i drugačije načine učenja.

Vodič za studente

Vodic

VGUK

Krizevci Logo

Kontakti

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba

Računi fakulteta

Žiro račun (KM):  
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR

Devizni račun: 
SWIFT UNCR BA 22; 
IBAN: BA 393381304831854411;

ID: 4227088130064

Žiro račun Studenskog zbora (KM):  
3381302231566875

Idi na vrh