1

Za studente II. godine preddiplomskog studija Agronomije i studente I. godine diplomskog studija Agronomije, smjera Bilinogojstvo, organizirana je terenska nastava u srijedu 12. travnja 2023. godine. U pratnji nastavnog osoblja: dr.sc. Elme Sefo, doc., dr.sc. Viktora Lasića, izv.prof. i dr.sc. Perice Bulića, doc., studenti su upoznati s teorijskim i praktičnim aspektima u povrćarskoj, cvjećarskoj i vinogradarskoj proizvodnji. Iz oblasti proizvodnje povrća u fokusu posjeta bila je proizvodnja kvalitetnih presadnica. Različite tipove zaštićenih prostora, specijaliziranu opremu i potreban repromaterijal studenti su vidjeli u objektima specijaliziranih proizvođača, Poljoprivredne zadruge Sunce u Nerezima i Adria Hishtil Rasadniku u Gabeli kod Čapljine, koji izuzetno uspješno proizvode presadnice povrća za komercijalni uzgoj. Pokazan je veliki interes za proizvodnju cijepljenih presadnica povrća. U specijaliziranom prostoru rasadnika Adria Hishtil studenti su usvojili primjere dobre prakse i samostalno cijepili pojedine vrste plodovitog povrća, što je izazvalo pozitivne reakcije i komentare.

U vrtnom centru Granum u Čapljini prezentiran je repromaterijal neophodan za organiziranje uspješne proizvodnje povrća. Naglašena je važnost uporabe kvalitetnog sjemena pri čemu je istaknuta razlika između sjemena za hobiste i profesionalni uzgoj. Studenti su vidjeli različite vrste cvijeća i ukrasnog bilja. Posebice veliko zanimanje su izazvale košnice s bumbarima i informacije o specifičnosti primjene ovih korisnih insekata u pospješivanju oplodnje pri proizvodnji rajčice i drugih vrsta plodovitog povrća.

Završetak proizvodnog ciklusa je prikazan u pogonu tvrtke AgroFructus d.o.o. u Čapljini gdje su pojašnjeni postupci prijema domaćeg i uvezenog povrća, potrebni uvjeti skladištenja i kontinuirane isporuke na tržište.

Iz oblasti vinogradarske proizvodnje posjećeno je poduzeće Revita Plant Buna d.o.o. Mostar koje na plantažama stolnog grožđa primjenjuje suvremene tehnologije uzgoja. Interpretiran je značaj rezidbe u održavanju korištenih uzgojnih oblika pergole tendone i kordunice dvokrake za dobivanje visokih prinosa. Posjećena je i tvrtka Dominant d.o.o. u Gabeli koja se bavi proizvodnjom sadnog materijala. Opisana je važnost izbora kvalitetne podloge i plemke, te je demonstrirana proizvodnja loznih cijepova što su radili i studenti. Važnost vinogradarstva u Hercegovini je istaknuta i u kamenom vinogradu na Blizancima kod Čitluka gdje se uzgajaju autohtona sorta Žilavka i ostale prateće sorte. Visoki prinosi, između ostaloga, postižu se zahvaljujući pravilnoj rezidbi i održavanju uzgojnog oblika kordunice dvokrake.

Svi posjećeni objekti i primjeri aktualne prakse će pospješiti usvajanje novih znanja i vještina, a što će se pozitivno odraziti na naš budući rad s ciljem unapređenja kvalitete nastavnog programa.

Ovim putem još jednom se zahvaljujemo ljubaznim domaćinima na suradnji.

Vodič za studente

Vodic

VGUK

Krizevci Logo

Kontakti

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba

Računi fakulteta

Žiro račun (KM):  
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR

Devizni račun: 
SWIFT UNCR BA 22; 
IBAN: BA 393381304831854411;

ID: 4227088130064

Žiro račun Studenskog zbora (KM):  
3381302231566875

Idi na vrh