Nagrada MediterNI

U petak 6. kolovoza su u Neumu, u organizaciji Općine Neum, te uz suorganizatora Federalni agromediteranski zavod Mostar, te partnera manifestacije Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru. Službeno otvoreni 4. „Dani Mediterana“. Manifestacija je ovo u sklopu Neumskog ljeta koja okuplja brojne domaće i strane izlagače koji svoje proizvode žele predstaviti neumskoj publici i turistima.

Načelnik se obratio nazočnima, te izrazio zadovoljstvo da se ovakav jedan sajam odvija upravo u Neumu, te da iz godine u godinu raste i napreduje. Posebno mu je drago da se unatoč epidemiji sajam nastavio, te podsjetio kako je epidemija još prisutna te da moramo biti na oprezu. Zahvalio se svim izlagačima, te im poželio ugodan boravak i druženje u Neumu.

Jedan od gostiju otvaranja bio je doc.dr.sc. Jurica Primorac s Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Mostaru. On je Neumu predstavio projekt Mediteranska prehrana – Kada brend upoznaje ljude. Radi se o projektu brendiranja Mediteranske hrane, kulture i proizvoda. To je brend koji je zaštićen pri Europskom uredu za intelektualno vlasništvo u kojemu sudjeluje devet zemalja među kojima je i Bosna i Hercegovina. Prvi korisnik koji je aplicirao na ovaj projekt je upravo Općina Neum sa sajmom Dani Mediterana, te je tim povodom doc.dr.sc Jurica Primorac uručio i posebno priznanje Općini Neum i načelniku Draganu Jurkoviću.

Dane Mediterana službeno je otvorio zamjenik ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva HNŽ-a g. Perica Bulić. Istaknuo je kako Neum ima nešto što rijetki mogu spojiti, a to je more i poljoprivreda, te da je taj spoj neprocjenjiv. Poželio je manifestaciji dug vijek, a izlagačima uspješan sajam, u nadi da se vide i sljedeće godine na istom mjestu. Večerašnji program otvaranja upotpunile su neumske mažoretkinje svojim gracioznim plesnim koracima i HKUD Lindžo iz Neuma koji je zapjevao tradicionalni hercegovački bećarac i zaplesao Lindžo, simbole tradicije i kulturne baštine našeg podneblja.

Svake godine je odaziv i interes za ovim sajmom sve veći, pa tako ove godine izlagači dolaze iz raznih mjesta, Crne Gore, Hrvatske, iz raznih krajeva BiH od Čapljine i Stoca, preko Livna, Žepča, Pala, Banja Luke, Bihaća, Sarajeva i drugih.
Raznolikost izlagača garantira i raznovrsniju i bogatiju ponudu na štandovima, što smo se i sami imali prilike uvjeriti.
Posjetitelji su vidno uživali u kapljicama najboljeg vina i likera, okusima domaće hrane i raznoraznih domaćih pripravaka.

Ponuda se sastoji od hercegovačkog pršuta, preko maslina i vina kao glavnih simbola naše prelijepe Hercegovine, mediteranske kulture poput smokve, grožđa, šipka, i prerađevina istih, rakije, meda, sira, ljekovitog bilja, raznih rukotvorina i drugih proizvoda iz ostalih krajeva.

Vodič za studente

Vodic

VGUK

Krizevci Logo

Kontakti

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba

Računi fakulteta

Žiro račun (KM):  
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR

Devizni račun: 
SWIFT UNCR BA 22; 
IBAN: BA 393381304831854411;

ID: 4227088130064

Žiro račun Studenskog zbora (KM):  
3381302231566875

Idi na vrh