4

Prvi dan radionice počeli smo sa uvodnim predavanjima ne temu kompostiranje organskog otpada. U uvodnom izlaganju Dr Jan je izložio potencijalne probleme sa iskorištavanjem organskog otpada i mogućnosti kompostiranja. Kroz prikazane histograme vidljivo je da stanovništvo diljem svijeta se kreće uzlaznom putanjom po pitanju gomilanja otpada po domaćinstu. Osim potencijalni opasnosti vezenih za gomilanje otpada, posebno je istaknuo problem zbrinjavanja različitih vrsta otpada i efikasnost primjene takvih metoda zbrinjavanja. Ono što posebno važnim drži za ovaj blok predavanja je da se slušateljima dočara važnost i mogućnost iskorištavanja organskog otpada na različite načine, kroz ishranu životinja, popravku tla i za proizvodnju bioplina. Nakon uvodnog dijela uslijedio je video prilog sa mogućnostima deponiranja organskog materijala. Također su za prvi dio predavanja jasno obrazločeni mikorklimatski uvjeti koji trebaju prevladavati u kompostnoj masi kako bi procesi kompostiranja išli do kraja.

Drugi dan predavanja u fokusu je bio način dizajniranja kompostne mase sa optimalnim odnosom C:N. Pojašnjeni su svi prametri koji mogu utjecati na odnos C:N i prikazan je način izračuna istih, tako da su studenti mogli dobiti vrijednu pouku iz mogućeg načina optimiziranja vlage, sadžaja ugljika i dušika, kao i prarametara koji su poželjni da se utvrede u primjeni različitih kompostnih materijala. Prikazan je i program za dizajniranje kompostnih masa i kratki video o mogućem načinu skladištenja i odlaganja različitih organskih otpada, te načina kompostiranja istih.

Treći dan predavanja odnosio je se na pripremu materijala za vermikompostiranje, posebno objasnjavajući zahtijeve koji moraju odgovarati funkcioniranju kalifornijskih glista tijekom ovog procesa. Izgled glista i njihov način preade organskih materijala i način razmnožavanja detaljno je prikazan kroz kratki video. Odvajanje gotovog vermikomposta od glista, zahtijeva posebnu tehnološku opremu, ukoliko je riječ o ozbiljnijem poizvođaču. Na kraju predavanja su zavrsila sa posebnim osvrtom na ocjenu kvalitete vermikomposta i parametre koji se trabaju kontrolirati tijekom procesa.

Zahvaljujemo se našem predavaču PhD Jan Bonout, prof. Fakulteta Tropskih agro-znanosti, Sveučilišta prirodnih znanosti iz Praga i Češkoj razvojnoj agenciji koja je poduprla ovaj projekt. Veselimo se daljnjim aktivnostima!!

Vodič za studente

Vodic

VGUK

Krizevci Logo

Kontakti

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba

Računi fakulteta

Žiro račun (KM):  
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR

Devizni račun: 
SWIFT UNCR BA 22; 
IBAN: BA 393381304831854411;

ID: 4227088130064

Žiro račun Studenskog zbora (KM):  
3381302231566875

Idi na vrh