IMG 8277

Peti međunarodni pčelarski sajam Peti dani hercegovačkog meda - Mostar 2019. održan je u Hrvatskome domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru, u subotu 16. studenog 2019. godine.
Sajam je organizirala Udruga pčelara „Matica“ Mostar u suradnji sa Savezom pčelara HNŽ te Agronomskim i prehrambeno-tehnološkim fakultetom Sveučilišta u Mostaru, a svečano otvaranje je upriličio ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u HNŽ-u Donko Jović.
Predsjednik Udruge pčelara „Matica“ Mostar Boras Kvesić pojasnio je da je hercegovački med 2014. godine dobio certifikat sa zaštićenim imenom podrijetla. Bio je to višegodišnji zajednički projekat Udruge pčelara neposrednih proizvođača „Matica“ iz Mostara i Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru koji je rezultirao i dobivanjem rješenja i certifikata Instituta za intelektualno vlasništvo BiH kojim su autohtonom hercegovačkom medu priznati ime, oznaka zemljopisnog podrijetla i posebna kvaliteta- podsjetio je Kvesić.

Također, 2018. godine godine hercegovački med je upisan u svjetski registar oznaka podrijetla WIPO u Ženevi pod brojem 1100.
Dekan Agronomsko-prehrambeno tehnološkoga fakulteta, Sveučilišta u Mostaru Ivan Ostojić istaknuo je kako dobivena zaštita zasigurno nije konačni cilj, nego samo prva stepenica na putu ka stvaranju prepoznatljivog i profitabilnog proizvoda.
Dobivanje pravne zaštite zemljopisnog podrijetla, tradicije i tipičnosti hercegovačkoga meda koja je sadržana u tom certifikatu je bez sumnje naš uspjeh, ali slijedi još posla jer ta zaštita nije konačni cilj nego prekretnica ka stvaranju prepoznatljivog i profitabilnoga proizvoda- kazao je Ostojić i pozvao na stvaranje kako branda hercegovačkoga meda tako i same regije Hercegovine.
Uz otvaranje labaratorija za analizu meda u našem je planu i dalje usavršavanje djelatnika u ovoj oblasti koja će moći pružiti sve potrebne usluge pčelarima ali i studentima- poručio je dekan Ostojić.
Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u HNŽ Donko Jović je podsjetio da je HNŽ krenula u izradu strategije županijskoga ruralnoga razvoja.
Naglasak u izradi te strategije bit će uvezivanje poljoprivrede i turizma- istaknuo je ministar Jović te poručio da bi bilo šteta ne iskoristiti dosadašnje postignute rezultate u oblasti pčelarstva, dobivanje certifikata hercegovačkoga meda i stvaranje već prepoznatljivoga brenda, i iskoristiti to u turističke svrhe.
Nakon uvodnih pozdrava uslijedila su stručna predavanja koja se održali Josip Križ o temi „Uzgoj i odabiranje matica pčela“, doc. dr. sc. Goran Mirjanić sa Poljoprivrednog fakulteta, Univerziteta u Banja Luci na temu „Proljetni radovi na pčelinjaku“ i prof. dr. sc Dragan Bubalo sa Agronomskog fakulteta, Sveučilišta u Zagrebu na temu „Osvrt na ocjenjivanje meda“.
Na ovogodišnji sajam pristigla su 183 uzoraka meda za ocjenjivanje, a dodjelom diploma i zahvalnica nagrađenim pčelarima završili su peti dani hercegovačkog meda.

 

Vodič za studente

Vodic

VGUK

Krizevci Logo

Kontakti

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba

Računi fakulteta

Žiro račun (KM):  
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR

Devizni račun: 
SWIFT UNCR BA 22; 
IBAN: BA 393381304831854411;

ID: 4227088130064

Žiro račun Studenskog zbora (KM):  
3381302231566875

Idi na vrh