TEMELJNA DOKUMENTACIJSKA KARTICA

DIPLOMSKI RAD

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet

Sveučilišta u Mostaru

Biskupa Čule bb, 88 000 Mostar, BiH

 

Znanstveno područje: Biotehničke znanosti

Znanstveno polje: Prehrambena tehnologija

Nastavni predmet: Tehnologija uljai masti

Tema rada:je prihvaćenana 62. sjednici Znanstveno –nastavnog vijećaodržanoj 30.03.2021. godine

Mentor/ica: prof. dr. sc. Tihomir Moslavac

Pomoć pri izradi: Daniela Paulik, kemijski tehničar

 

Naslov diplomskog rada : Utjecaj mikrovalnog zagrijavanja na stabilnost mješavine lanenog ulja i visokooleinskog suncokretovog ulja

                                                             (Ana Šušac, 467/DS)

 

Sažetak:Mikrovalno zagrijavanje je široko primjenjivana metoda za pripremanje hrane. U ovom radu istraživan je utjecaj mikrovalnog zagrijavanja, antioksidanasa i sinergista na oksidacijsku stabilnost mješavine hladno prešanog lanenog ulja i visokooleinskog suncokretovog ulja (40:60). Kao antioksidansi su korišteni:ekstrakt ružmarina (tip Oxy'Less CS), ekstrakt jabuke, propilgalat i butil-hidroksianisol. Limunska kiselina se koristila kao sinergist. Rezultati istraživanja prikazani su vrijednostima peroksidnog broja nakon mikrovalnog zagrijavanja.Mješavina hladno prešanog lanenog ulja i visokooleinskog suncokretovog ulja je zagrijavana u mikrovalnoj pećnici kod različite snage uređaja u vremenu pet minuta. Također, uzorci su zagrijavani u mikrovalnoj pećnici kod konstantne snage 300 W u različitom vremenskom periodu. Dobiveni rezultati pokazuju da primjenom veće snage uređaja i duljeg vremena trajanja mikrovalnog zagrijavanja dolazi do većeg oksidacijskog kvarenja mješavine ispitivanih ulja. Značajna efikasnost zaštite mješavine ulja od oksidacijskog kvarenja postignuta je dodatkom ekstrakta ružmarina tipa Oxy´Less CS.

 

Ključne riječi:laneno ulje, visokooleinsko suncokretovo ulje, antioksidansi, mikrovalno zagrijavanje, oksidacijska stabilnost

 

Rad sadrži:     43 stranica

                         12 slika

                           5 tablica

                           2 grafikona

                         37 literaturnih referenci        

Jezik izvornika:hrvatski

Sastav Povjerenstva za obranu:

  1. sc. Stanko Ivanković, izv. prof.- predsjednik           
  2. sc. Tihomir Moslavac , red.prof. član - mentor
  3. sc. Višnja Vasilj, doc.- članica
  4. sc. Jozo Grbavac, doc. - zamjenski član

 

Datum obrane: 15. studenog 2021.

 

Kontakti

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba

Računi fakulteta

Žiro račun (KM):  
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR

Devizni račun: 
SWIFT UNCR BA 22; 
IBAN: BA 393381304831854411;

ID: 4227088130064

Žiro račun Studenskog zbora (KM):  
3381302231566875

Idi na vrh