TEMELJNA DOKUMENTACIJSKA KARTICA
DIPLOMSKI RAD
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet
Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb, 88 000 Mostar, BiH
Znanstveno područje: Biotehničke znanosti
Znanstveno polje: Prehrambena tehnologija
Nastavni predmet: Prehrambeno inženjerstvo
Tema rada: je prihvaćena na 62. sjednici Znanstveno –nastavnog vijeća održanoj 30.03.2021. godine
Mentor/ica: Anita Jurić, doc.dr.sc
Pomoć pri izradi: Jelka Pleadin, izv.prof.dr.sc
Andrea Karlović, viši asistent
UTJECAJ ZAMJENE BRAŠNA GRIZOM ILI PIVSKIM TROPOM U PROIZVODNJI ĆUPTERA OD CRNOG I BIJELOG MOŠTA
Ivana Šimić, 470/DS
Sažetak: Ćupter je prehrambeni proizvod koji se proizvodi od crnog ili bijelog vinskog mošta. To je tradicionalna hercegovačka slastica. U novije vrijeme u recepturi ćuptera brašno je zamjenjeno grizom jer je postupak priprave brži i ne nastaju grudice. U ovom istraživanju brašno je zamijenjeno grizom i pivskim tropom. U prvom uzorku 25 g griza je zamijenjeno pivskim tropom, a u drugom uzorku 125 g griza je zamjenjeno pivskim tropom. S tom zamjenom dobili bi proizvod s poboljšanim nutritivnim svojstvima, odnosno funkcionalni proizvod koji bi se mogao koristiti u obliku energetskih pločica. Pivski trop je nusproizvod u industriji piva koji je bogat proteinima i vlaknima. Cilj ovoga rada je utvrditi kemijski i nutritivni sastav ćuptera s različitim omjerima pivskog tropa te ih usporediti s kontrolnim uzorkom koji je pravljen samo s grizom. Dobiveni rezultati statistički su obrađeni u programu IBM SPSS Statistics. Ćupter sa pivskim tropom ima poboljšanu nutritivnu vrijednost u odnosu za tradiciolanu recepturu, te zadovoljava uvjet funkcionalne hrane. Osim toga, predstavlja i novi proizvod koji doprinosi smanjenju biološkog otpada. Na taj način pozitivno utječe, ne samo na ekologiju, nego i na ekonomski aspekt države.
Ključne riječi: ćupter, funkcionalna hrana, pivski trop, solarno sušenje, griz
Rad sadrži:41 stranica
9 slika
16 tablica
41 literaturnih referenci
Jezik izvornika: hrvatski
Sastav Povjerenstva za obranu:
Datum obrane: 1. listopad 2021.
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba
Žiro račun (KM):
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR
Devizni račun:
SWIFT UNCR BA 22;
IBAN: BA 393381304831854411;
ID: 4227088130064
Žiro račun Studenskog zbora (KM):
3381302231566875