TEMELJNA DOKUMENTACIJSKA KARTICA

DIPLOMSKI RAD

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet

Sveučilišta u Mostaru

Biskupa Čule bb, 88 000 Mostar, BiH

 

Znanstveno područje: Biotehničke znanosti

Znanstveno polje: Prehrambena tehnologija

Nastavni predmet: Prehrambeno inženjerstvo

Tema rada: je prihvaćena na 62. sjednici Znanstveno –nastavnog vijeća održanoj 30.03.2021. godine

Mentor/ica: Anita Jurić, doc.dr.sc

Pomoć pri izradi:  Jelka Pleadin, izv.prof.dr.sc

Andrea Karlović, viši asistent

 

UTJECAJ ZAMJENE BRAŠNA GRIZOM ILI PIVSKIM TROPOM U PROIZVODNJI ĆUPTERA OD CRNOG I BIJELOG MOŠTA

Ivana Šimić, 470/DS

Sažetak: Ćupter je prehrambeni proizvod koji se proizvodi od crnog ili bijelog vinskog mošta. To je tradicionalna hercegovačka slastica. U novije vrijeme u recepturi ćuptera brašno je zamjenjeno grizom jer je postupak priprave brži i ne nastaju grudice. U ovom istraživanju brašno je zamijenjeno grizom i pivskim tropom. U prvom uzorku 25 g griza je zamijenjeno  pivskim tropom, a u drugom uzorku 125 g griza je zamjenjeno pivskim tropom. S tom zamjenom dobili bi proizvod s poboljšanim nutritivnim svojstvima, odnosno funkcionalni proizvod koji bi se mogao koristiti u obliku energetskih pločica. Pivski trop je nusproizvod u industriji piva koji je bogat proteinima i vlaknima. Cilj ovoga rada je utvrditi kemijski i nutritivni sastav ćuptera s različitim omjerima pivskog tropa te ih usporediti s kontrolnim uzorkom koji je pravljen samo s grizom. Dobiveni rezultati statistički su obrađeni u programu IBM SPSS Statistics. Ćupter sa pivskim tropom ima poboljšanu nutritivnu vrijednost u odnosu za tradiciolanu recepturu, te zadovoljava uvjet funkcionalne hrane. Osim toga, predstavlja i novi proizvod koji doprinosi smanjenju biološkog otpada. Na taj način pozitivno utječe, ne samo na ekologiju, nego i na ekonomski aspekt države.

Ključne riječi: ćupter, funkcionalna hrana, pivski trop, solarno sušenje, griz

Rad sadrži:41  stranica

                          9 slika

                          16 tablica

                          41 literaturnih referenci         

Jezik izvornika: hrvatski

Sastav Povjerenstva za obranu:

  1. sc. Anita Ivanković, izv. prof. predsjednica
  2. sc. Anita Jurić, doc. članica – mentorica
  3. sc. Tihomir Prusina, doc. član
  4. sc. Paulina Šaravanja,. zamjenski član/ica

 

 

Datum obrane: 1. listopad 2021.  

 

Kontakti

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba

Računi fakulteta

Žiro račun (KM):  
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR

Devizni račun: 
SWIFT UNCR BA 22; 
IBAN: BA 393381304831854411;

ID: 4227088130064

Žiro račun Studenskog zbora (KM):  
3381302231566875

Idi na vrh