STUDENT: AMILA VOLJEVICA

MENTOR: IZV. PROF. DR. SC. JELKA PLEADIN

NASLOV ZAVRŠNOG RADA (2018): PORIJEKLO ČAJA, SASTAV I NAČIN DOBIVANJA

SAŽETAK: Čaj i čajne mješavine smatraju se mladi izdanci čajnog grmja koji se sastoji od listova ili korjena. Čaj je napitak koji se dobiva usitnjavanjem i sušenjem listova ili cvjetova biljke Camila sintesis koja pripada porodici Theaceae, a kao piće je vrlo popularno, budući se koriti diljem svijeta. U ovo radu je obrađen sastav čaja, način pripremanja te su definirane razlike između pojedinih vrsta čaja. Također, obrađena su i organoleptička svojstva i tvari koje doprinose aroma te kemijski sastav, način skladištenja i pakiranja. Čaj je proizvod od obrađenog i osušenog lišća biljke Camelie sinensis. Vrlo značajan faktor u proizvodnji čaja je postupak sušenja, budući je u određenih vrsta potrebno smanjiti udio vlage. Kemijski sastav čaja je usko povezan sa vrstom obrade, odnosno da li dolazi do fermentacije ili ne, koji su enzimi aktivni, te na koji način i do kojeg stupnja se suše listići čaja. Listići čaja sadrže ugljkohidrate, lipide, proteine, kiseline, minerale ali i moge druge spojeve od kojih je najznačajnjih kofein. Primjenjuju se različite temperature, stupnjevi fermentacije, te načini sušenja, ovisno o tome koji se čaj proizvodi. Tijekom procesa sušenja i fermentacije nastaju komponente koje su odgovorne za aromu, okus i boju čaja. Tako pripremljen čaj se pakira u plastične folije, koje su vakuumski zatvorene, kako kontakt sa zrakom ne bi rezultirao oksidacijom. Kakvoća čaja može se odrediti na osnovu različitih laboratorijskih metoda, a koje obuhvaćaju određivanje udjela vlage, proteina, lipida, šećera, kofeina, pepela, kiselosti, ali i drugih sastojaka koji su u čaju prisutni.

KLJUČNE RIJEČI: čaj, vrste čaja, proizvodnja, kakvoća

Kontakti

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba

Računi fakulteta

Žiro račun (KM):  
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR

Devizni račun: 
SWIFT UNCR BA 22; 
IBAN: BA 393381304831854411;

ID: 4227088130064

Žiro račun Studenskog zbora (KM):  
3381302231566875

Idi na vrh