TEMELJNA DOKUMENTACIJSKA KARTICA
DIPLOMSKI RAD
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet
Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb, 88 000 Mostar, BiH
Znanstveno područje: Biotehničke znanosti
Znanstveno polje: Agronomija
Nastavni predmet: Vinarstvo II
Tema rada: je prihvaćena na 31.sjednici Fakultetskog vijeća održanoj 28.2. 2017. godine
Mentor: doc. dr. sc. Tihomir Prusina
UTJECAJ GODINE BERBE NA KVALITETU VINA BLATINA
Marina Lavrić, 0410993158023
Sažetak
Blatina je autohtona sorta Hercegovine koja u optimalnim uvjetima daje vrhunska vina. Kvaliteta vina ovisi o nizu čimbenika, kao što su: sorta vinove loze, ekološki uvjeti, urod, tehnološka zrelost grožđa, količina šećera i kiselina u grožđanom soku, kvascima koji provode alkoholnu fermentaciju, temperatura tijekom fermentacije, način vinifikacije i opreme koja se koristi, ali i o klimatološkim prilikama tijekom vegetacije. Klimatske prilike određenog područja su različite od godine do godine, što može imati presudni utjecaj na kvalitetu grožđa, a time i vina. To je važno jer se pri određenim klimatskim prilikama različito sintetiziraju tvari arome, drukčije reduciraju nezreli tanini i slično. Uspoređivali smo dvije berbe Blatine, 2014. i 2015. Nakon provedenog istraživanja, na temelju rezultata kemijske analize mošta i vina, vidljivo je bilo da su klimatske prilike za proizvodnju grožđa bile povoljnije 2015. godine, koja je zabilježena kao sušnija godina u odnosu na 2014. godinu, s većim brojem sunčanih sati i višim temperaturama u vrijeme dozrijevanja, te umjerenim padalinama za vrijeme vegetacije. Nepovoljnije vremenske prilike 2014. godine, u vidu obilnih padalina, posebice u vremenu dozrijevanja i pred berbu utjecale su na kvalitetu grožđa, što se ogledalu u većem sadržaju kiselina i manjoj koncentraciji šećera, nižem ekstraktu, te je zbog toga vino berbe 2014. bilo nešto niže kakvoće i ušlo u kategoriju kvalitetnih vina, za razliku od vina berbe 2015. godine koje je ušlo u kategoriju vrhunskih vina.
Ključne riječi: Blatina, klimatske prilike, kemijska analiza, kvaliteta vina, godina berbe.
Rad sadrži: 28 stranica
2 slike
10 tablica
17 literaturnih referenci
Jezik izvornika: Hrvatski
Sastav Povjerenstva za obranu:
Datum obrane: 04. srpanj 2017.
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba
Žiro račun (KM):
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR
Devizni račun:
SWIFT UNCR BA 22;
IBAN: BA 393381304831854411;
ID: 4227088130064
Žiro račun Studenskog zbora (KM):
3381302231566875