TEMELJNA DOKUMENTACIJSKA KARTICA
DIPLOMSKI RAD
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet
Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88 000 Mostar BiH
Znanstveno područje: Biotehničke znanosti
Znanstveno polje: Prehrambeno inženjerstvo
Nastavni predmet: Tehnologija prerade sirovina biljnog podrijetla
Tema rada: je prihvaćena na XXXI. sjednici Fakultetskog vijeća održanoj 28. veljače 2017.
Mentor: prof. dr. sc. Drago Šubarić
Pomoć pri izradi: doc. dr. sc. Antun Jozinović
UTJECAJ DODATKA POGAČE LJEŠNJAKA NA FIZIKALNA SVOJSTVA KUKURUZNIH EKSTRUDATA
Nikolina Barbarić, 280/DS
Sažetak: Ekstruzija je široko primjenjivan proces kako u prehrambenoj industriji, tako i u ostalim industrijama. Najčešće korištena sirovina za proizvodnju snack proizvoda procesom ekstruzije je kukuruzna krupica, u koju se mogu dodavati različiti nusproizvodi prehrambene industrije, kao i brašna drugih žitarica.
Cilj ovog rada bio je dobiti snack proizvode obogaćene odmašćenom pogačom lješnjaka, bez narušene kvalitete proizvoda, potom ispitati utjecaj dodatka pogače u udjelima 3, 6 i 9 % na fizikalna svojstva ekstrudiranih proizvoda. Kako bi se poboljšala ekspanzija, dodavan je pektin u udjelu od 1 %. Dobivenim ekstrudatima ispitani su ekspanzijski omjer, nasipna masa, boja, indeks apsorpcije ((WAI) i indeks topljivosti u vodi (WSI), te je na taj način utvrđena kvaliteta dobivenih proizvoda.
Istraživanje je pokazalo da se dodatkom odmašćene pogače lješnjaka ekspanzijski omjer smanjio, a nasipna masa povećala. Dodatkom odmašćene pogače lješnjaka, došlo je do potamnjivanja uzoraka. Indeks apsorpcije i indeks topljivosti u vodi su se povećali nakon provedenog procesa ekstruzije, a dodatkom odmašćene pogače lješnjaka u ekstrudiranim uzorcima vrijednosti WAI i WSI su se neznatno smanjile u odnosu na kontrolni uzorak kukuruzne krupice.
Ključne riječi: ekstruzija, kukuruzna krupica, odmašćena pogača lješnjaka, snack proizvodi
Rad sadrži: 38 stranica
12 slika
4 tablice
0 priloga
36 literaturnih referenci
Jezik izvornika: hrvatski
Sastav Povjerenstva za obranu:
1. dr. sc. Stanko Ivanković, red. prof. predsjednik
2. dr. sc. Drago Šubarić, red. prof. član-mentor
3. dr. sc. Jurislav Babić, red. prof. član
4. dr. sc. Stela Jokić, izv. prof. zamjena člana
Datum obrane: 04. srpnja 2017.
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba
Žiro račun (KM):
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR
Devizni račun:
SWIFT UNCR BA 22;
IBAN: BA 393381304831854411;
ID: 4227088130064
Žiro račun Studenskog zbora (KM):
3381302231566875