STUDENT: VERA JURKOVIĆ

MENTOR: PDR. SC. PERICA BULIĆ

NALSOV ZAVRŠNOG RADA: KOMPATIBILNOST SORTE ŽILAVKA SA AMERIČKOM PODLOGOM VITIS BERLANDIERI X VITIS RUPESTRIS RICHTER 110

SAŽETAK: U ovom završnom radu opisujemo „Kompatibilnost sorte Žilavka sa američkom podlogom Vitis berlandieri x Vitis rupestris Richter 110“. Uspješnost vinogradarske proizvodnje jako ovisi o dobro odabranoj loznoj podlozi, osobito ako se vinograd podiže na nepovoljnim tlima i klimatski zahtjevnim terenima. Neodgovarajuća lozna podloga nepovoljno utječe na urode i kakvoću grožđa te na trajnost vinograda. Posljedice lošeg odabira lozne podloge najviše se očituju u većim troškovima održavanja i kraćem životnom vijeku vinograda. Razlog uvođenja američkih podloga i europske divlje loze u procesu proizvodnje sadnica mnogi znastvenici istraživanjem utvrdili su da razdoblje “starog” vinogradarstva u kojem se vinova loza. razmnožavala na reznicama plemenite loze i na vlastitom korijenu nije bila više sigurna. Nakon te spoznaje uvodi se razdoblje “novog” vinogradarstva koje započinje primjenom američkih vrsta roda Vitis i njihovih križanaca kao podloga za vinovu lozu. To je razdoblje uvjetovano pojavom filoksere (1862.) . Zadržali su se vinogradi na vlastitom korijenu samo na pjeskovitim tlima koja smetaju filokseri. Glavni izvori otpornosti na filokseru su vrste: Vitis riparia, Vitis rupestris, Vitis Berlandieri. Vitis berlandieri dolazi iz suhih i vrućih područja Sjeverne Amerike gdje raste i na tlima s povećanim sadržajem vapna. Korijen joj duboko prodire u tlo, ali se najmanje proširila kao podloga zbog vrlo lošeg ukorjenjivanja reznica. Vitis rupestris potječe iz umjereno- toplih područja Sjeverne Amerike, korijen joj također duboko prodire u tlo.  Svojstva koja lozna podloga mora zadovoljavati su sljedeći: da je otporna na niske temperature, otporna na bolesti i štetnike, smanjena bujnost, dobro ukorjenjivanje, kompatibilnost , visoka otpornost na filokseru i nematode, tolerantnost na sušu (Maletić i sur., 2008).

KLJUČNE RIJEČI: vinova loza, američke podloge, proizvodni proces, cijepljenje. 

Kontakti

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba

Računi fakulteta

Žiro račun (KM):  
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR

Devizni račun: 
SWIFT UNCR BA 22; 
IBAN: BA 393381304831854411;

ID: 4227088130064

Žiro račun Studenskog zbora (KM):  
3381302231566875

Idi na vrh