STUDENT: ANTONIA JUJNOVIC

MENTOR: PROF. DR. SC. JOZO GRBAVAC

NASLOV ZAVRŠNOG RADA: SIGURNOST HRANE U UGOSTITELJSTVU

SAŽETAK: HACCP sustav kao sustav koji se bazira na prevenciji, ima važnu ulogu u sprječavanju opasnosti ili snižavanju razine opasnosti na prihvatljivu razinu te kontroli kritičnih točaka. Važan je u proizvodnji hrane, a isto tako je primjenjiv na mjestima koja proizvedenu hranu pripremaju i serviraju potrošaču. Kako bi haccp bio primjenjiv u takvim ustanovama, osmišljeni su vodiči, koji olakšavaju vlasnicima uvođenje haccp-a po koracima. Vodič dobre higijenske prakse prvenstveno služi kao podsjetnik i vodilja ugostiteljima za dobro poslovanje s hranom, uvažavajući potrebne preduvjetne programe. Preduvjetni programi su ustvari dobra higijenska i dobra proizvođačka praksa. Osiguravaju osnovne uvjete prerade i pripreme hrane. Pokrivaju opasnosti “nižeg rizika” s težištem na prostoru, osoblju i proizvodu. Radi se o uređenju općih uvjeta : higijeni prostora (ssop-standardne sanitarne operativne procedure), kontroli prisutnosti štetnika, zbrinjavanju otpada, održavanju opreme, održavanju osobne higijene zaposlenika i izobrazbi osoblja.

KLJUČNE RIJEČI: HACCP, higijena, ugostiteljstvo, kontrola i sigurnost hrane

 

 

Kontakti

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba

Računi fakulteta

Žiro račun (KM):  
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR

Devizni račun: 
SWIFT UNCR BA 22; 
IBAN: BA 393381304831854411;

ID: 4227088130064

Žiro račun Studenskog zbora (KM):  
3381302231566875

Idi na vrh