STUDENT: RUŽICA DŽEBA

MENTOR: PROF.DR.SC. JELKA PLEADIN

NASLOV ZAVRŠNOG RADA (2022.): FUNKCIONALNA HRANA U PREHRANI POTROŠAČA

SAŽETAK: U ovom radu definirana je funkcionalna hrana te su istaknuta njezina pozitivna svojstva. Funkcionalna prehrana uvelike je postala glavna smjernica zdravog života. Posljednjih godina povećano je zanimanje potrošača kao i prehrambene industrije za funkcionalnu prehranu i njenu dobrobit u održavanju ljudskog zdravlja. Mišljenje da zdrava i raznolika prehrana imaju veliku ulogu u sprječavanju tako i liječenju bolesti opće je prihvaćeno. U radu je dan uvid u sve dobrobiti raznolike prehrane i njenih funkcionalnih sastojaka. Ukratko sam se osvrnula na dokazivanje funkcionalne hrane pomoću biomarkera. kao i o njenoj važnosti za normalno funkcioniranje gastrointestinalnog trakta. Pojam „funkcionalna hrana“ se prvi put počeo koristiti u Japanu 1980-tih kao rezultat prepoznavanja potencijalnih problema koji bi mogli nastati s brzim starenjem stanovništva. Hrana se može smatrati "funkcionalnom" ako je na zadovoljavajući način dokazano da povoljno utječe na jednu ili više ciljnih funkcija u tijelu, osim odgovarajućih prehrambenih učinaka, na način koji je relevantan ili za poboljšano stanje zdravlja i dobrobiti i/ili smanjenje rizika od bolesti. Povećana primjena funkcionalne hrane u vidu voća, povrća, mesa i drugih nutritivnih proizvoda može značajno zaustaviti patogenost različitih bolesti zbog svog antioksidativnog i protuupalnog djelovanja. Glavna područja na kojima funkcionalna hrana može utjecati ili regulirati određeni tjelesni proces su: obrana organizma (ublažavanje alergija, aktiviranje imunog sustava, stimuliranje limfnog sustava), sprječavanje bolesti (sprječavanje visokog krvnog tlaka, dijabetesa, urođenih metaboličkih nepravilnosti kao i antitumorsko djelovanje), nadzor tjelesnih ritmova (živčani sustav, apetit, apsorpcija), te oporavak od bolesti (snižavanje kolesterola, sprječavanje tromboze i regulacija proizvodnje krvi). Cilj ovog rada je dati pregled spoznaja o vrstama funkcionalne hrane i njenim učincima na zdravlje čovjeka, zahvaljujući prisutnosti bioaktivnih komponenti biljnog, životinjskog i bakterijskog. Rad prikazuje i načine dokazivanja funkcionalne hrane pomoću biomarkera.

 

KLJUČNE RIJEČI: funkcionalna hrana, bioraspoloživost, bolesti, gastrointestinalna mikroflora

 

Kontakti

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba

Računi fakulteta

Žiro račun (KM):  
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR

Devizni račun: 
SWIFT UNCR BA 22; 
IBAN: BA 393381304831854411;

ID: 4227088130064

Žiro račun Studenskog zbora (KM):  
3381302231566875

Idi na vrh