STUDENT/ICA: DAVID LJUBIĆ

 

MENTOR/ICA: PROF.DR.SC. STANKO IVANKOVIĆ

 

NASLOV ZAVRŠNOG RADA(2023): KOMPARACIJA NUTRITIVNIH VRIJEDNOSTI MESA DOMAĆIH I DIVLJIH ŽIVOTINJA

 

SAŽETAK: Kod prehrane ljudi jedna od sastavnih namirnica je meso.

Ljudi meso konzumiraju na dnevnoj bazi i u većim količinama, a pristup tom mesu dobivaju iz različitih izvora kao na primjer iz ulova ili klanjem domaćih pripitomljenih životinja.

 

Meso divljači i meso domaćih životinja ima iste sastavne komponente kao proteine, vodu, masti i ugljikohidrate, ali okus, tekstura, izgled i druga senzorska svojstva se razlikuju.
Te razlike ovise ovrsti, tipu, pasmini, starosti životinja kao i drugim čimbenicima.

Sa prehrambenog aspekta meso dijelimo na mišićno tkivo, vezivno tkivo, masno tkivo, hrskavice, kosti, a mišićna tkiva dijelimo na poprečno-prugasto, srčano i glatko.

 

Energetska vrijednost (koja se izražava u džulima ili kilokalorijama) mesa pojedinih dijelova životinje sadrži različite količine proteina, masti i ugljikohidrata čijim izgaranjem dobivamo energiju.
Potpunim izgaranjem 1 g ugljikohidrata oslobađa se 17,2 kJ energije kao i sa proteinom dok potpunim izgaranjem 1 g masti oslobađa se tj. dobivamo 38,9 kJ energije.

Potražnja mesa divljih i domaćih životinja i razlika u njihovoj potrošnji  ovisi o geografskim, kulturnim, prehrambenim i tehnološkim čimbenicima.

 

 

 

KLJUČNE RIJEČI: meso, energetska vrijednost, nutritivni sastojci, proteini, masti, vitamini

 

 

 

Kontakti

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba

Računi fakulteta

Žiro račun (KM):  
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR

Devizni račun: 
SWIFT UNCR BA 22; 
IBAN: BA 393381304831854411;

ID: 4227088130064

Žiro račun Studenskog zbora (KM):  
3381302231566875

Idi na vrh