STUDENT: ANA IVANKOVIĆ
MENTOR: DOC. DR. SC. DANIJELA PETROVIĆ
NALSOV ZAVRŠNOG RADA: FIZIKALNO - KEMIJSKE KARAKTERISTIKE HERCEGOVAČKOG MEDA LIVADA
SAŽETAK: Med je prije svega vrijedan hranjivi proizvod. Svakodnevna upotreba meda pozitivno utječe na čovjekov organizam i ne šteti organizmu kao što je to slučaj sa većinom lijekova koji se koriste u medicini. Med je dobar za kožu i dobro se apsorbira, te brzo oslobađa od nepotrebnu energiju. Za razliku od drugi šećera, brže prolazi kroz bubrege.Treba voditi računa da se med ne zagrijava na temperaturi većoj od 60 stupnjeva Celzijevih, mada je bolje da temperatura bude i niža. Ako koristite med da zasladite čaj, napravite ga, sačekajte da se malo ohladi pa onda dodajte med. Na taj način sprječavate da dođe do uništavanja hranjivih materija koje se nalaze u medu.Također, ne treba pretjerivati sa količinom meda koja se konzumira u toku dana. Preporučena dnevna količina meda za odraslu osobu je između 60 i 100 grama, raspoređenu u tri dijela ( ujutro, tijekom dana i prije spavanja ). Preporučena dnevna količina meda za djecu mlađu od 10 godina je 30 grama, također bi se trebalo uzimati raspoređeno tri puta u toku dana. Za sasvim malu djecu se preporučuje u manjim količinama i to isključivo kao zaslađivač.
KLJUČNE RIJEČI: med, šećer, senzorske karakteristike, preporučena dnevna količina meda-
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba
Žiro račun (KM):
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR
Devizni račun:
SWIFT UNCR BA 22;
IBAN: BA 393381304831854411;
ID: 4227088130064
Žiro račun Studenskog zbora (KM):
3381302231566875