STUDENT: MARIJANA BAGARIĆ
MENTOR: PROF. DR. SC. DANIJELA PETROVIĆ
NASLOV ZAVRŠNOG RADA: MED I PROIZVODNJA MEDA
SAŽETAK: Med je slatka tvar koju pčele izrađuju tako što skupljaju sokove nektara i/ili druge slatke sokove koji se nađu na živim dijelovima biljki. Osnovna sirovina od koje pčele proizvode med je nektar. Med se sastoji od šećera (76%), vode (oko 18%) i ostalih sastojaka (minerali, proteini, kiseline, vitamini, eterična ulja) koji čine oko 6% sastava meda. Prema izvoru iz kojeg je nastao, med se može podijeliti na cvjetni med i mediljku. Cvjetni med dijelimo na bagremov med (Robinia pseudoacacia), lipov med (Tilia L.), kestenov med (Castanea sativa M.), kaduljin med (Salvia officinalis). Osobine meda su antioksidativno djelovanje, aktivator imunološkog sustava u ljudskom organizmu, daje organizmu lako pristupačnu energiju, antibakterijsko i antikancerogeno djelovanje. Med nije lako pokvarljiv, pa ga ubrajamo u dugotrajne namirnice.
KLJUČNE RIJEČI: Med, oprašivanje, medonosne pčele, proizvodnja meda.
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba
Žiro račun (KM):
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR
Devizni račun:
SWIFT UNCR BA 22;
IBAN: BA 393381304831854411;
ID: 4227088130064
Žiro račun Studenskog zbora (KM):
3381302231566875