TEMELJNA DOKUMENTACIJSKA KARTICA
DIPLOMSKI RAD
AGRONOMSKI I PREHRAMBENO-TEHNOLOŠKI FAKULTET
SVEUČILIŠTE U MOSTARU
Biskupa Čule bb, 88 000 Mostar, BiH
Znanstveno područje: Biotehničke znanosti
Znanstveno polje: Prehrambena tehnologija
Nastavni predmet: Zelena kemija
Tema rada Tema rada je prihvaćena na 29. sjednici Znanstveno-nastavnog vijeća
održanoj 8. prosinca 2016. godine.
Mentor: dr. sc. Anita Ivanković, izv. prof.
Pomoć pri izradi: dr. sc. Anita Ivanković, izv. prof.
PRIMJERI PRIMJENE DVANAEST PRINCIPA ZELENE KEMIJE
Ana Dronjić, matični broj 256/DS
Sažetak
Zelena ili održiva kemija je pojam koji se odnosi na kreiranje kemijskih proizvoda i procesa koji smanjuju ili eliminiraju uporabu i proizvodnju štetnih tvari. Upotrebljavaju se isključivo kemikalije i kemijski procesi koji nemaju negativne posljedice po okoliš. Utemeljena je na dvanaest principa koji se mogu koristiti da se ispočetka kreiraju ili rekreiraju molekule, materijali, reakcije i procesi koji su sigurniji za ljudsko zdravlje i okoliš. Procesi zelene kemije koji su razvijeni do danas obuhvataju uglavnom sva područja kemije, uključujući organsku, anorgansku, biokemiju, polimernu, toksikologiju, okolišnu, fizikalnu, tehnološku itd. Ciljevi zelene kemije u zaštiti okoliša i ekonomskoj dobiti ostvaruju se kroz nekoliko dominantnih pravaca kao što su kataliza, biokataliza, uporaba alternativnih obnovljivih sirovina (biomasa), alternativnih reakcijskih medija (voda, ionske kapljevine, superkritične tekućine), alternativnih reakcijskih uvjeta (aktivacija mikrovalnim zračenjem) kao i novim fotokatalitičkim reakcijama. Ovaj diplomski rad prikazuje primjere i dominantne trendove ukazujući na načine kojima zelena kemija reducira utjecaj kemijskih procesa i tehnologija na okoliš.
Ključne riječi: Zelena kemija, principi, kataliza, biokataliza, biomasa, voda, ionske kapljevine, superkritične tekućine, mikrovalno zračenje, fotokataliza
Rad sadrži: 63 stranice
28 slika
5 tablica
33 literaturne reference
Jezik izvornika: hrvatski
Sastav Povjerenstva za obranu:
Datum obrane:
21.lipanj 2017.
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba
Žiro račun (KM):
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR
Devizni račun:
SWIFT UNCR BA 22;
IBAN: BA 393381304831854411;
ID: 4227088130064
Žiro račun Studenskog zbora (KM):
3381302231566875