TEMELJNA DOKUMENTACIJSKA KARTICA
DIPLOMSKI RAD
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet
Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb, 88 000 Mostar, BiH
Znanstveno područje: Biotehničke znanosti
Znanstveno polje: Prehrambena tehnologija
Nastavni predmet: Tehnologija prerade sirovina biljnog podrijetla
Tema rada: je prihvaćena na 26. sjednici Fakultetskog vijeća Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru održanoj 29.6.2016.
Mentor: prof. dr. sc. Jurislav Babić
Razvoj i svojstva namaza od kikirikija
Merica Bandić 211/DS
Sažetak: Krem-proizvod je proizvod dobiven odgovarajućim tehnološkim postupkom od šećera, biljnih masnoća, mliječnih proizvoda, kakaa i drugih sirovina. Upotreba krem-namaza danas je jako rasprostranjena. Iako se krem-namazi obično proizvode kombinacijom kakaa i lješnjaka, kao glavna sirovinu u ovom radu upotrijebljen je kikiriki. Svrha ovog rada bila je ispitati utjecaj različitih udjela kikirikija (15 %, 18 %, 21 %, 24 %, 27 % i 30 %) na koloidnu stabilnost, teksturu, senzorska svojstva i boju krem-namaza uz udio emulgatora lecitina od 0,4 %. Kikiriki utječe na koloidnu stabilnost namaza i najbolju koloidnu stabilnost pokazao je uzorak s 27 % kikirikija. Povećanjem udjela kikirikija smanjuje se mazivost namaza i povećava se čvrstoća. Najveću čvrstoću imao je uzorak s najvećom količinom kikirikija 30 %. Kikiriki također utječe na promjenu boje te najveću promjenu boje pokazuje uzorak s 30 % kikirikija. Senzorskim ispitivanjem utvrđeno je da je najbolju senzorsku ukupnu ocjenu imao uzorak s 18 % kikirikija.
Ključne riječi: kakaov namaz, kikiriki, koloidna stabilnost, boja, tekstura
Rad sadrži: 43 stranice
22 slike
4 tablica
0 priloga
27 literaturnih referenti
Jezik izvornika: Hrvatski
Sastav povjerenstva za obranu:
1.prof.dr.sc. Jurislav Babić, član-mentor
2.prof. dr.sc. Stanko Ivanković, član
3. prof.dr.sc. Drago Šubarić, član
Datum obrane: 20. 10. 2016.
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba
Žiro račun (KM):
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR
Devizni račun:
SWIFT UNCR BA 22;
IBAN: BA 393381304831854411;
ID: 4227088130064
Žiro račun Studenskog zbora (KM):
3381302231566875