STUDENT: KATA PLANINIĆ
MENTOR: DOC.DR.SC.MARIJA JUKIĆ-GRBAVAC
NASLOV ZAVRŠNOG RADA: PH VRIJEDNOSTI FERMENTIRANIH MLIJEČNIH PROIZVODA TIJEKOM SKLADIŠTENJA
SAŽETAK:, Fermentirani mliječni proizvodi zauzimaju važno mjesto u ljudskoj prehrani zahvaljujući svojoj nutritivnoj vrijednosti, probavljivosti i povoljnom utjecaju na zdravlje. Tijekom procesa fermentacije, bakterije mliječne kiseline razgrađuju laktozu do mliječne kiseline, što dovodi do sniženja pH vrijednosti i stvaranja specifične teksture i arome proizvoda. pH vrijednost predstavlja jedan od ključnih pokazatelja kvalitete i sigurnosti fermentiranih mliječnih proizvoda jer utječe na mikrobiološku stabilnost, senzorska svojstva i rok trajanja. U radu je prikazan pregled literature o promjenama pH vrijednosti jogurta, acidofila i drugih fermentiranih mliječnih proizvoda tijekom skladištenja. Posebna pozornost posvećena je utjecaju temperature, duljine čuvanja i dodataka na stabilnost pH vrijednosti. Rezultati dostupnih istraživanja pokazuju da se pH vrijednost postupno smanjuje tijekom skladištenja, što može utjecati na prihvatljivost proizvoda, ali i potvrđuje njegovu mikrobiološku sigurnost. Ovaj rad ističe značaj praćenja pH vrijednosti kao pokazatelja održivosti i kvalitete fermentiranih mliječnih proizvoda te daje smjernice za unaprjeđenje proizvodnje i skladištenja.
KLJUČNE RIJEČI: fermentirani mliječni proizvodi; mliječna fermentacija; pH vrijednost; skladištenje; jogurt; acidofil; rok trajanja; kvaliteta hrane .
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba
Žiro račun (KM):
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR
Devizni račun:
SWIFT UNCR BA 22;
IBAN: BA 393381304831854411;
ID: 4227088130064
Žiro račun Studenskog zbora (KM):
3381302231566875