STUDENT: MIHAELA MILOŠ
MENTOR: PROF.DR.SC. JOZO GRBAVAC
NASLOV ZAVRŠNOG RADA(2025): VAŽNOST ODRŽAVANJA OSOBNE HIGIJENE DJELATNIKA U POGONIMA PREHRAMBENE INDUSTRIJE
SAŽETAK: Ovaj rad bavi se važnošću osobne higijene djelatnika u pogonima prehrambene industrije i njezinim utjecajem na sigurnost hrane, javno zdravlje i poslovanje poduzeća. Analizirani su pojmovi osobne higijene i njezino mjesto unutar međunarodnih standarda poput HACCP-a i ISO 22000, kao i nacionalnog zakonodavnog okvira u Bosni i Hercegovini. Poseban naglasak stavljen je na praktične aspekte higijene uposlenika, uključujući pravilno pranje ruku, korištenje zaštitne odjeće i obuće, te provođenje higijenskih protokola prije, tijekom i nakon rada. Rad također prikazuje posljedice nepridržavanja higijenskih mjera koje dovode do mikrobiološke kontaminacije, kvarenja hrane, ekonomskih gubitaka i narušavanja povjerenja potrošača. Istaknuta je uloga edukacije i menadžmenta u podizanju svijesti i motivacije uposlenika, kao i primjeri dobre prakse u prehrambenoj industriji. Zaključeno je da osobna higijena nije samo zakonska obveza, nego i strateški element sigurnosti hrane i održivosti poslovanja.
KLJUČNE RIJEČI: osobna higijena, sigurnost hrane, prehrambena industrija, HACCP, ISO 22000, javno zdravlje, povjerenje potrošača
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba
Žiro račun (KM):
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR
Devizni račun:
SWIFT UNCR BA 22;
IBAN: BA 393381304831854411;
ID: 4227088130064
Žiro račun Studenskog zbora (KM):
3381302231566875