STUDENTICA: EDINA BEČIĆ
MENTORICA: DOC.DR.SC. MARIJA BANOŽIĆ
NASLOV ZAVRŠNOG RADA (2025): TEHNIKE MOLEKULARNE GASTRONOMIJE
SAŽETAK: Molekularna gastronomija predstavlja suvremeni pravac u kulinarstvu koji spaja naučna saznanja iz hemije, fizike i prehrambene tehnologije sa kreativnim pristupom pripremi hrane. Cilj rada bio je prikazati osnovne tehnike kao što su sferifikacija, želiranje emulzifikacija, kriogena obrada, ultrazvučna tehnologija i sous-vide kuhanje. Ove metode omogućavaju preciznu kontrolu procesa, čime se unapređuju tekstura, aroma i vizuelni izgled jela.
Posebna pažnja posvećena je opremi poput rotacionih isparivača, ultrazvučnih homogenizatora i uređaja za rad s tekućim dušikom, koji povezuju laboratorijske metode s kulinarskom praksom. Molekularna gastronomija time predstavlja spoj nauke i umjetnosti kuhanja, usmjeren na inovaciju, očuvanje nutritivne vrijednosti i razvoj jedinstvenih senzorskih doživljaja.
KLJUČNE RIJEČI: molekularna gastronomija, sferifikacija, želiranje, emulzifikacija, kriogena obrada, ultrazvuk, sous-vide.
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba
Žiro račun (KM):
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR
Devizni račun:
SWIFT UNCR BA 22;
IBAN: BA 393381304831854411;
ID: 4227088130064
Žiro račun Studenskog zbora (KM):
3381302231566875