STUDENT: ANA ŠUŠAC
MENTOR: DR.SC. ANITA JURIĆ, DOC.
NASLOV ZAVRŠNOG RADA(2019): UTJECAJ DODATKA SLADOVINE U KRUH
SAŽETAK:Već više od sto godina, pekari koriste enzimski aktivna sladna brašna i sladne ekstrakte za poboljšavanje kvalitete pšeničnih pekarskih proizvoda. Slad je osnovna sirovina za proizvodnju piva. On se dobiva kontroliranim klijanjem zrna žitarica, koja su prethodno natopljena vodom. U većini slučajeva osnovna sirovina je ječam. Dobiveni slad se zatim procesira u svrhu dobivanja vodenog ekstrakta slada, odnosno sladovine. Cilj rada je prikazati utjecaj dodatka sladovine u kruh. Bit će opisan utjecaj zamjene dijela vode sa sladovinom te kako to utječe na kvalitetu i organoleptička svojstva svijetlog raženog kruha. Svijetli raženi kruh, napravljen od raženog i pšeničnog brašna, po pitanju zdravog izbora nalazi se u sredini između bijelog i integralnog kruha.
KLJUČNE RIJEČI: ječmeni slad, sladovina, raženi kruh, kruh, nutritivna vrijednost
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba
Žiro račun (KM):
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR
Devizni račun:
SWIFT UNCR BA 22;
IBAN: BA 393381304831854411;
ID: 4227088130064
Žiro račun Studenskog zbora (KM):
3381302231566875